Cégvilág

Holnap vasutassztrájk lesz - vagy mégsem

Továbbra sem látni tisztán azzal kapcsolatosan, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) 2010. május 22-én 8:00 és 14:00 óra közötti időre tervezett sztrájkját megtartja-e. A szakszervezet vezetőinek ellentmondásos nyilatkozatai miatt így sem a munkáltató, sem a mozdonyvezetők – de ami ennél is rosszabb – sem a hosszú hétvégén közlekedni szándékozó utazóközönség nem lehet biztos abban, hogy 22-én a megszokott rend szerint közlekedhetnek-e a vonatok.

Szemmel láthatóan zavar, kapkodás és ellentmondásos nyilatkozatok jellemzik a MOSZ egyes vezetőinek kommunikációját az általuk tervezett sztrájk ügyében – áll a MÁV Trakció közleményében. A MOSZ elmulasztotta például tájékoztatni a közvéleményt a munkabeszüntetési szándékáról. Ha a mai napon – egy nappal a MOSZ által tervezett akció előtt – pótolná ezt a szakszervezet, akkor sem lenne az utasoknak elég idejük arra, hogy felkészüljenek a sztrájk miatt felboruló közlekedésre.

A MOSZ vezetésének zavara érthető, mert – mint arról a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. tegnapi sajtóközleményében tájékoztatott – a Fővárosi Munkaügyi Bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a MOSZ keresetét, amelyben azt kérte a Bíróságtól, hogy állapítsa meg a szakszervezet által 2010. május 22-re tervezett munkabeszüntetési akció jogszerűségét. A Bíróság egyebek mellett azt állapította meg a MOSZ keresete kapcsán, hogy a kérelem idő előtti, „hiányos", továbbá „alkalmatlan arra, hogy érdemi döntés alapjául szolgáljon”.

A MOSZ újabb sztrájkfenyegetése különösen érthetetlen annak fényében, hogy a szakszervezet vezetésének négy követeléséből a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. hármat már teljesített. A MOSZ negyedik követelése – amely a 2010. december 31-ig hatályos foglalkoztatási megállapodás 2013. december 31-ig történő meghosszabbítására irányul – a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. álláspontja szerint idő előtti, mivel a 2011-2013. évre vonatkozó középtávú üzleti tervezés a MÁV Csoportban várhatóan csak 2010 szeptembere és novembere között történik, melynek eredménye nélkül nehéz jelentős kiadással járó gazdasági döntéseket megelőlegezni.

Kiss László, a MOSZ elnöke 2010. május 3-i keltezéssel levelet írt a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vezetésének, amely az alábbiakat tartalmazza: „A március 31-én általunk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita nem zárult le, és további tárgyalások sem folynak. Kezdeményezzük a tárgyalások haladéktalan folytatását. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, a Mozdonyvezetők Szakszervezete 2010. május 22-én 8.00-14.00 óra közötti időszakra sztrájkot hirdet.”

A MÁV Trakció szerint ennek ellentmond, hogy a MOSZ vezetése tegnap (május 20-án), a késő esti órákban honlapján „Nyilatkozatot” tett közzé amely egyebek mellett a következőket tartalmazza: „A MOSZ a MÁV-TRAKCIÓ által jelzett időpontra nem hirdetett sztrájkot, noha egy május 5-i levelében kilátásba helyezte azt.” A munkáltató a MOSZ fenti nyilatkozatából arra következtet, hogy a szakszervezet a két fél között eddig folytatott tárgyalásokat eredményesnek tartja, ezért eláll az általa korábban kilátásba helyezett sztrájktól.

A mai napon (május 21-én), a kora reggeli órákban ugyanakkor – az aláírt jegyzőkönyv tanúsága szerint – Németh László, a MOSZ alelnöke képviselte a szakszervezetet a még elégséges szolgáltatások ellátásával kapcsolatos egyeztetésen. A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. nem érti, hogy a szakszervezet miért kíván egyeztetni az elégséges szolgáltatásokról, ha nem áll szándékában a sztrájk. A munkáltató megítélése szerint a fentiek is a szakszervezeti álláspont ellentmondásosságát, nem egységes voltát támasztják alá, amely nem segít eloszlatni a hosszú hétvégére vasúti közlekedést tervező utazóközönség kételyeit az eljutást illetően.

A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint a MOSZ vezetése jogellenes sztrájkban való részvétel felé sodorja a tagságát. Az újabb egyeztetésre május 21-én 15:00 órakor kerül sor, mivel a MOSZ vezetői – elfoglaltságukra hivatkozva – kinyilvánították: csütörtökön egész nap, illetve pénteken 15:00 óra előtt nem tudtak tárgyalóasztalhoz ülni.

sztrájk máv trakció Mozdonyvezetők Szakszervezete MOSZ
Kapcsolódó cikkek