Cégvilág

Kevés a gyógyító az évi 50 millió háziorvos-beteg találkozáshoz

A kormány 300 millió forinttal ismerné el a minőségi munkát végző háziorvosokat, ám a szakfelügyelő szerint a háromszorosa kellene. Ugyanis kevés az orvos és a nővér a páciensek folyamatos gondozásához.

Októbertől 300 millió forint többletpénzhez juthatnak a minőségi munkát végző háziorvosok, a pénzt a kormány elkülönítette az idei költségvetésben. Ám az országos szakfelügyelő főorvos szerint legalább 1 milliárd kellene a minőségi elvárások teljesítéséhez. A mainál alaposabb, személyre szabott és a betegekkel folyamatosan törődő munkát ugyanis ilyen kicsi személyzettel nehéz teljesíteni.

Sőt, ha nem változik az alapellátás finanszírozása, közel ezer nyugdíjas korú doktor adhatja föl a praxist. Ennek egyik oka, hogy az utóbbi években a korábbiakhoz képest lényegesen több a biztosító, de a betegek elvárása is velük szemben, ami egyrészt jó, ám nagyon fárasztó az orvosoknak. Úgy tűnik ezt a betegek egyelőre nem veszik észre, hiszen az évi 50 millió orvos-beteg találkozásból mindössze 50 esetben tettek panaszt.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

szakfelügyelő minőségi munka díjazás háziorvos
Kapcsolódó cikkek