Cégvilág

Mi várható a Balatonon idén?

A viharos-esős pünkösdi szezonnyitó ellenére jó balatoni idényben bíznak a lapunk által megkérdezett szakmabeliek. Az idén kiemelt figyelmet kaphatnak az érdeklődők tömkelegét vonzó zenei, kulturális és gasztronómiai fesztiválok.

„Javult a Balaton környéki szállodák kihasználtsága – januárt kivéve – az év eddig eltelt időszakában, és a most indult szezonra vonatkozó előzetes foglalási adatok is biztatók” – mondta a Világgazdaságnak Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a belföldi vendégek évek óta növekvő számát – arányuk már a 70 százalékot is meghaladja – negatívan befolyásolhatja az üdülési csekk megadóztatásának a hatása, amelyet ez évre vonatkozóan még nem lehet biztosan megbecsülni, hiszen tavalyról még jelentős mennyiségű csekk maradt meg a lakosságnál, amelyet csak az idén váltanak be.

A külföldi vendégek számát azonban pozitívan befolyásolhatja, ha a mostani gyenge szinten marad a forint árfolyama – tette hozzá. A korábbinál több külföldi vendégre számít az eddigi foglalási adatok alapján az idei szezonban Horváth Tibor, a négycsillagos siófoki Hotel Azúr vezérigazgatója. „A külföldiek érdeklődése mellett a céges rendezvények számában is növekedést tapasztaltunk az elmúlt hónapokban a múlt évi hasonló időszakhoz képest.

Összességében véve a tavalyihoz hasonló esztendőre számítunk, ugyanis a válság ellenére 2009-ben is 90 százalék felett volt szállodánk nyári kapacitáskihasználtsága” – mondta. Horváth Tibor elmondása szerint az előző évek növekvő kapacitás- és szolgáltatásigényére alapozva tavaly megkezdték a hotel 49 szobás új szárnyának építését, amelynek része lesz egy 1800 négyzetméteres wellness- és szórakoztató-központ élménymedencékkel, 12 elemes szaunaparkkal, valamint bowlingpályával.

A beruházás keretében szekcionálható, összesen 350-400 fő befogadóképességű konferenciateremmel is bővül az épületegyüttesük. A másfél milliárd forintos, részben uniós forrásból megvalósuló beruházás befejezése 2010 decemberében várható, és a vezérigazgató szerint 10-12 év alatt térülhet meg.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

wellnes Balaton Hotel Azur szezon szauna euró bowling Siófok
Kapcsolódó cikkek