Cégvilág

Mostantól a BKV tartja karban a Combinókat

A negyvenedik Siemens Combino forgalomba állításával egy időben, három évvel ezelőtt kötött karbantartási szerződés 2010. május 31-én lejár, így a Siemens Zrt. a mai napon átadja a BKV képviselőinek a karbantartási munkák végzését.

A most lejáró hároméves karbantartási szerződés értelmében a Siemens Zrt. a 40 jármű megelőző (preventív) karbantartását végezte el. A társaság szakemberei öthetente minden járművön végrehajtották a technológiai rend szerinti ellenőrzéseket, alkatrészcseréket.

A nagykörúti üzem zökkenőmentes lebonyolításához 36 jármű állandó rendelkezésre állása szükséges. A bejáratási időszakot követően, illetve a klímák utólagos beszerelésének időtartamán kívül az elmúlt három és fél évben nem volt egyetlen olyan nap sem, amikor az előírt 36 villamos ne tudott volna szolgálatba állni. Ez rendkívül feszes karbantartási és javítási munkarendet és minden szükséges alkatrész azonnali rendelkezésre állását feltételezi, amiről eddig a Siemens gondoskodott.

A 3000 oldalas, a kocsik és tartozékaik minden részletére kiterjedő kezelési, karbantartási és üzemeltetési dokumentációt a BKV karbantartó és javító részlegének szakemberei már jól ismerik: 30 modulból álló oktatásban részesültek, majd elméleti és gyakorlati vizsgát tettek.

A Siemens kötelezettséget vállalt a járműhöz szükséges alkatrészek üzleti alapon történő szállítására a jármű tervezett 30 éves élettartama során. A Combino-flotta teljes futásteljesítménye 2006 tavasza óta csaknem 8 millió kilométer volt, azaz egy-egy jármű áltagosan 200 ezer kilométert futott eddig. A tervezett élettartam alatt az eddigiekhez hasonló karbantartási rendszerrel a Combinók még mintegy 52 millió kilométer megtételére lehetnek alkalmasak.

BKV combino Siemens karbantartás
Kapcsolódó cikkek