Cégvilág

Oroszlány megtartaná a Vértesi Erőművet

Az oroszlányi önkormányzat, mint részvényes, bíróságon támadja meg a Vértesi Erőmű legutóbbi közgyűlésének határozatait - mondta el Rajnai Gábor, a város MSZP-s polgármestere.

A polgármester tájékoztatása szerint, a határozatok megtámadásának alapja, hogy a hatályos törvények szerint az igazgatóság jelentésének lényeges adatait a közgyűlést megelőzően legalább tizenöt nappal köteles a részvényesek tudomására hozni, azonban Oroszlány önkormányzata semmilyen információt nem kapott a készülő döntésekről.

Rajnai Gábor rámutatott, a kereset beadásának nincs halasztó hatálya a határozat végrehajtására, de a bírósági ítélet felfüggesztheti a döntések véghezvitelét.

Mint azt korábban a Világgazdaság Online is részletesen megírta, Vértesi Erőmű május 18-i rendkívüli közgyűlésén döntöttek arról, hogy az erőmű megkezdi a felkészülést a társaság végelszámolásának megindítására, december 31-ig meg kell határozni a bányászati tevékenység fennmaradásának feltételeit, valamint Oroszlány és Bokod távhő ellátásának felelősségét.

"Most minden nap a túlélést jelenti, hiszen a térség két fideszes országgyűlési képviselője, Völner Pál és Czunyiné dr. Bertalan Judit is azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy a Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek bezárja a Vértesi Erőművet" - mondta Rajnai Gábor.

A VÉRT részvényeinek 98 százalékát birtokló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM Zrt.) azzal indokolta a döntést, hogy a végelszámolás megindítása az erőmű jelenlegi helyzetében az egyetlen olyan jogi eszköz, amely a pénzügyi fenyegetettség mellett lehetőséget biztosít a munkavállalók szempontjainak megjelenítésére.

A Vértesi Erőmű Zrt. szakszervezetei a társaság közgyűlésének helyszínén, a Bokodi Erőmű előtt demonstráltak az erőmű 1.550 munkahelyének megtartásáért.

Az MVM korábbi közleménye szakértői vélemények alapján rámutat, hogy a VÉRT által fenntartott foglalkoztatás az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot meghaladó állami támogatást igényelt, mely terhet jelentett a tulajdonos és a magyar áramfogyasztók számára.

Szabó Pál, a VÉRT korábbi vezérigazgatója március végén, a 2009. évet lezáró közgyűlést követően a helyi televízióban azt mondta, hogy a VÉRT a 2009. évet 3,9 milliárd forint veszteséggel zárta, és jegyzett tőkéje a tavaly nyári 9,2 milliárd forint tőkeleszállítás után mindössze 500 millió forint. A 2010. évi üzleti tervet 720 millió forint veszteséggel fogadták el, de 13-14 milliárd forint tulajdonosi támogatásra is szükség lehet ebben az évben.

Vértesi Erőmű Oroszlány MVM erőmű
Kapcsolódó cikkek