Cégvilág

Tízszer több olaj ömölhet a tengerbe, mint hitték

A British Petroleum (BP) illetékesei egy zárt ajtók mögötti tárgyaláson az amerikai törvényhozóknak elismerték: a korábban becsültnél akár tízszer több olaj ömölhet a tengerbe a Mexikói-öbölben bekövetkezett finomítóbaleset következtében.

Hatvan ezer hordó olaj naponta – ez az mennyiség, ami a legrosszabb esetben a Mexikói-öbölbe ömölhet a BP vezetői szerint, tízszer annyi, mint amennyivel eredetileg számoltak – írja a New York Times egy a BP menedzsereivel folytatott zártkörű megbeszélésre hivatkozva. A lap szerint a brit cég ezzel elismerte, hogy gond jóval nagyobb lehet, mint amire számítottak, a baleset nyomán a BP a Toyotáéhoz hasonló bizalmi válságon mehet keresztül az Egyesült Államokban.

A BP eredetileg egy reklámkampánnyal reagált volna a helyi és szövetségi szinten is erősödő nyomásra, de a vállalat később úgy döntött, inkább közösségi oldalakon, illetve az érintett régióban személyes találkozókon mutatja be a tenger megtisztítására irányuló erőfeszítéseit. A Szenátus illetékes bizottsága folyamatosan meghallgatásokat tart az ügyben és egyelőre nem elégedett a BP terveivel – a cég számtalan, eddig ki nem próbált módszerrel igyekszik megfékezni az olaj ömlését.

A képviselők egyúttal felszólították a vállalatot, hogy az olajömléssel kapcsolatos minden kárt térítsen meg. Az Exxon Valdez balesete óta erre kötelesek a vállalatok, de a kártérítés összegét 25 millió dollárban maximálták. Demokrata szenátorok most azért lobbiznak, hogy ezt a keretet 1 milliárd dollárra emeljék. A BP mindvégig hangsúlyozta, hogy a teljes költséget állja és egy 25 millió dolláros alapot hozott létre a négy leginkább érintett állam lakosainak kárpótlására. Ugyanakkor a baleset egyes számításik szerint akár 8 milliárd dollárba is kerülhet majd.

olajömlés baleset Mexikói-öböl olaj BP British Petroleum
Kapcsolódó cikkek