BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyben vannak a magyar fürdők?

Azonnali tárgyalásokat kezdeményez az új kormánnyal Magyar Fürdőszövetség. Ennek oka, hogy a turizmus húzóágazatának is tekinthető fürdők a szervezet szerint az utóbbi években bizonytalan helyzetbe kerültek.

A Magyar Fürdőszövetség  szerint a kormányzati döntéshozók az elmúlt években mostohán kezelték ezt a területet.  Mindezt jól bizonyítja, hogy a fürdők kérdése nem tartozott eddig egyik minisztérium hatáskörébe, de még főosztályi szinten sem felelős senki ezért a területért.

A gyógy- és ásványvizek és a hazai természetes gyógymódok legfontosabb hivatalát az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságot több mint fél éve felszámolták és beintegrálták az ÁNTSZ szervezetébe egy főosztályként úgy, hogy még a mai napig nincs neve az új szervezeti egységnek és több csatlakozó jogszabály módosítása sem történt meg.

A szervezet szeretné elérni, hogy az új kormányzat a fürdők üzemeltetését és létesítését szabályzó 1996 évi kormány és miniszteri rendeleteket korszerűsítsék. Mindez a Magyar Fürdőszövetség folyamatos kérése és szakmai javaslatai ellenére nem történt meg, mert a területért felelős egészségügyi minisztérium nem hajlandó programba venni.

Ennek következtében olyan fontos területek, mint például a csecsemők úszása és mozgásjavító rehabilitációja, az új élményberendezések létesítési és üzemeltetési feltételei, a fürdők személyzetének képzési-képesítési minimum feltételei rendezetlenek. Az üzemeltetők és a tervezők, kivitelezők a helyi elsőfokú hatóságok sajátos jogszabály-értelmezésének vannak kiszolgáltatva.

A szervezet hozzáteszi: a társadalombiztosításban részesülő magyar betegek részére a fürdőkben nyújtott gyógyászati szolgáltatások térítési díjairól évek óta nincs megállapodás, mert az arra illetékes hatóságok folyamatosan mulasztásos törvénysértést követnek el. Ennek a helyzetnek a szenvedő alanyai a gyógykezelésekből egyre nagyobb számban kiszoruló betegek és az önkormányzatok, akik kénytelenek az OEP helyett a saját költségvetésükből támogatást nyújtani a fürdőiknek. Emiatt már eddig is több száz állás szűnt meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.