Cégvilág

A nagy autós elégedettségi teszt - Fotók!

A J. D. Power and Associates és a brit What Car című lap idén is közzétette mintegy 17 ezer tulajdonos bevonásával készült felmérését, amelyben az autósok elégedettségi szintjén méri az adott márkák, illetve típusuk tekintetében. A Világgazdaság Online a teszt eredményeit ismerteti.

A J. D. Power a What Car közreműködésével egy éven keresztül szondázta az autósok véleményét, az így összegyűlt, több mint 17 ezer kitöltött kérdőívből alakul ki a gépjármű tulajdonos elégedettségi Felmérés (Vehicle Ownership Satisfaction Study, VOSS).  A mérést végző szakmai szervezet, a J. D. Power véleménye szerint az eredmények azért is fontosak, mert a szolgáltatásokkal leginkább elégedett tulajdonosok négyszer nagyobb eséllyel térnek vissza az adott kereskedőhöz, mint a kevésbé boldog sofőrök.

A felmérés során 67 paramétert vesznek figyelembe, amelyeket négy fő csoportba osztanak. Ezek fontossági sorrendben: a gépkocsi vonzereje (beleértve a teljesítményt, designt és komfortot), a gépkocsi minősége és megbízhatósága, az autótartás költségei (beleértve a biztosítást, üzemanyagot, javítást), valamint a márkaszerviz teljesítménye.

A J.D. Power adatai szerint az idei évben a legtöbb márka javított megítélésén, ugyanakkor a Hyundai, a Mitsubishi és a Nissan közülük is kiemelkedik. Ami az összevetést illeti, az első helyet a Lexus foglalja el, a Toyota luxusmárkája immár tizedik éve vezeti a listát, elsősorban a megbízhatóságnak, a minőségnek és a szerviz színvonalának köszönhetően.

Jócskán lemaradva a második helyen a Honda következik, a harmadik, és további helyezettek közötti pontkülönbségek már kevésbé nagyok. A bronzérmes a Jaguar, majd a Mercedes, a Toyota és a Skoda következik. A Skoda tehát megelőzi az Audit és a Volvót is az elégedettség terén. Az iparági átlaggal megegyező teljesítményt nyújt a Saab, viszont átlag alatti elégedettséget mondhat magáénak például a Ford, a Renault, a Peugeot, a Fiat és a Suzuki.

A felmérés során kategóriánként is osztályozzák a márkákat, modellekre bontva a teljesítményt. Eszerint a városi autó kategóriában a legjobb három a Toyota Aygo, a Fiat Panda és smart fortwo. A kisautók mezőnyét a Honda Jazz vezeti, megelőzve a Toyota Yarist és a Mazda 2-t. Az alsó középkategória győztesei a Kia c’eed, a BMW 1 széria, valamint a Skoda Octavia. Felső középkategóriában is egy Honda, az Accord vezet, a Toyota Prius és a Volvo S40 előtt.

A kompakt szedánok sorában természetesen a Lexus IS az első, majd a Mercedes C-osztály és az Audi A5 következik. A luxusautókat pedig a volt brit márka, a Jaguar XF vezeti az obligát Audi A6 és a Mercedes E-osztály előtt. A többcélú járműveknél a Mercedes B-osztály vezet, majd a Citroen C-4 Grand Picasso és a Toyota Corolla Verso következik. A legjobb terepjárónak a Lexus RX bizonyult, a Honda CR-V-t és a Toyota RAV4-et megelőzve.


[enews_gallery id='290470']

Honda felmérés Audi Lexus Skoda J. D. Power teszt Toyota Jaguar auto Mercedes
Kapcsolódó cikkek