Cégvilág

A Sony-vezér fizetése dühíti a részvényeseket

A Sony vezérigazgatója, Howard Stringer 410 millió jent, plusz részvény opciókat kapott az előző pénzügyi évben, ezzel nagyságrendekkel jobban keres, mint a rivális japán cégek vezetői, holott a vállalat veszteséget termelt.

410 millió jenes, vagyis 4,5 millió dolláros éves bér mellé a Sony Wales-i származású vezetője 500 ezer részvényre kapott opciót az előző pénzügyi évben. Ezzel a menedzser mintegy tízszer annyit keres, mint a rivális Panasonic vezetőségének tagjai, miközben a Sony 450 millió dollárt veszített a 2009-es pénzügyi évben.

A japán vállalatok menedzsereire egyébként nem jellemzőek a kirívóan magas keresetek, a pontos számok hamarosan kiderülnek, hiszen az új szabályok szerint a cégeknek nyilvánosságra kell hozniuk a 100 millió jennél (1,1 millió dollár) magasabb vezetői fizetéseket. Ebbe a kategóriába a japán cégek vezérigazgatóinak csak 8,3 százaléka tartozik.

A Reuters tudósítása szerint a Sony többségében idős részvényesei nemtetszésüket fejezték ki Stringer keresete miatt, ugyanakkor nem követelték a vezér fejét emiatt. Mindössze arra hívták fel a figyelmet, hogy Stringer egyelőre nem bizonyított és ha a cégnek rosszul megy, a vezetőknek is meg kell húzniuk a nadrágszíjat.

vezérigazgató részvényes bér Stringer veszteség vezér Sony fizetés
Kapcsolódó cikkek