Cégvilág

Átalakításra vár a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer

Mentesíteni kellene most a gazdaságokat, a termelőket a kárenyhítési-alapba történő befizetési kötelezettség alól, és lehetővé kellene tenni számukra a halasztott fizetést a belvizek és árvizek miatt - nyilatkozta a Népszava pénteki számában Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára.

A kormánynak kérnie kellene Brüsszeltől az uniós támogatások kifizetésének előrehozását is.

A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kárenyhítési alapban nincsenek benne az árvíz okozta veszteségek. Nehezíti a gazdák helyzetét az is, hogy kárenyhítés is csak annak jár, akinek a hozamkiesése meghaladja a 30 százalékot. Aki viszont ekkora kárt szenved el, már nem sokra megy a kárenyhítéssel sem.

Horváth Gábor emlékeztetett arra: a korábbi időszakban már volt arra példa, hogy a kormány a katasztrófaalapból a mezőgazdasági károk egy részét megtérítette. Szerinte ki kellene terjeszteni az alapba való befizetési kötelezettséget minden gazdálkodóra, aki piacra termel. A kárenyhítés pedig ne a hozam 30, hanem 15-20 százalékos kiesésétől járjon. Ezt a mértéket egy jó termelő még ki tudja gazdálkodni.

 

kárenyhítés mezőgazdaság Horváth Gábor
Kapcsolódó cikkek