Cégvilág

Ingatlancsapda: Senki nem akar olcsón eladni - Mi várható?

A 2009 második felében és 2010 első negyedévében élénkülést mutató befektetői érdeklődés tovább fokozódik. A GVA Wordwide angol irodája, a GVA Grimley legutóbbi felmérése szerint Londonban erős befektetői kereslet mellett szűkülő kínálat érzékelhető.

A GVA Grimley elemzése szerint a  probléma, amivel a befektetőknek  ma szembesülniük kell, az,  hogy senki sem akar alacsony áron eladni,  az intézményi és magánbefektetők  pedig a kedvező árak miatt vásárolnának. A befektetők  az alacsony kockázatú, „prime” lokációjú,  hosszú távú bérleti szerződésekkel, jó bérlői réteggel rendelkező  prémium ingatlanokat  keresik.

Magyarországon is az elmúlt években hasonlóan változott az 2009 második negyedévében már érezhető volt a befektetői érdeklődés, országunk lekerült a feketelistáról, és az érdeklődés 2010 első félévében már konkrét tranzakciók lezárását eredményezte. 

Az Allee 50 százalékos részesedése és a K3 irodaház eladása után lezárult a harmadik jelentősebb befektetési tranzakció a piacon: az Évgyűrűk Ingatlan Befektetési Alap,  az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár alapkezelő társasága  áprilisban  3,8 milliárd forintért megvásárolta a BIF -től  (Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.) az Üllői út 48. szám alatti irodaházat.
 
Magyarországon is hasonló a helyzet, mint az Egyesült Királyságban: mivel az új fejlesztések a válság hatására leálltak,  így a következő években nagyon kevés új építésű ingatlan kerül piacra, ezért a  befektetők számára a lehetséges kínálati források jelen pillanatban a bankok tulajdonába került, az állami szektor vagy a magánszektor által tulajdonolt ingatlanok lehetnek.

A legtöbb bank kész stratégiával rendelkezik  problémás ingatlanjaik kezelésére. Előfordulhat,  hogy a bank kényszereladóvá válik, de ez még sem hazánkban sem az Egyesült Királyságban nem gyakori. A legtöbb esetben a  bankoknak képeseknek kell lenniük arra, hogy az általuk piacra kerülő ingatlanok mennyiségét kontrollálják. Mindezek fényében lehetséges a bankoktól érkező kínálati bővülés 2010-ben, de ez különböző minőségű ingatlanok széles spektrumát jelenti.
 
„Az ingatlanok  szabályozott  módon kerülnek majd ki a piacra figyelembe véve  az adott ingatlant, portfóliót és piaci tényezőket.  Az elkövetkező években  ez egy folyamatos jelenség lesz, az azonban, hogy ezen a csatornán keresztül  nagyszámú ingatlan érkezne így a piacra  nem valószínű.” mondta el Rob Bould , a GVA Grimley főigazgatója. A kínálat bővülése várható még a magánszektor eladás-visszabérlés  konstrukciójából, amely számíthat a befektetők érdeklődésére.

visszabérlés ár eladás évgyűrűk befektető K3 GWA Worldwide ingatlanpiac Allee GVA Grimley
Kapcsolódó cikkek