Cégvilág

Már napi 100 millió dollárba kerül az olajszennyezés

A British Petroleum (BP) az utóbbi három nap 300 millió dollárt költött a Mexikói-öbölben általa okozott olajszennyezésre, ezzel az egy napra eső költség első ízben elérte a 100 millió dollárt.

A BP hétfői közleményében szereplő adatok szerint a brit társaság eddig 2,65 milliárd dollárt költött az olajszennyezés okozta környezeti károk megszüntetésére és a kártérítésre. Egy napra kivetítve az összeg most lépte át a 100 millió dolláros határt – jelenti a Reuters.

A Deepwater Horizon olajfúrótorony felrobbanása nyomán létrejövő természeti katasztrófa már az Egyesült Államok és Nagy-Britannia felső vezetéséig is elért. Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit miniszterelnök hétvégi torontói találkozóján a két politikus egyetértett abban, hogy a BP-nek eleget kell tennie az olajfolt eltakarításával kapcsolatos kötelezettségeinek, és egyben mindkét ország érdeke, hogy a British Petroleum "erős és stabil" vállalat maradjon.

A BP részvényárfolyamának közelmúltbeli zuhanása a hisztéria tipikus esete – közölték pár napja a Saxo Bank elemzői. Szinte egyetlen olyan fundamentális értékelési szempont sincs, amellyel ez az elmozdulás szerintük igazolható lenne. Ezen az árfolyamszinten a BP minden szempontból olcsónak minősül hosszú távon az elemzők vételre javasolják.

Az amerikai kormány legutóbbi bejelentése szerint a kútból naponta 35-60 ezer hordó közötti mennyiségű olaj távozik. Az egy hordónyi szennyezésre kivethető minimális bírság 1 000 dollár. Ha viszont megáll a gondatlanság vádja, akkor a hordónkénti bírság akár 4 300 dollár is lehet

Obama olajfúrótorony olajfolt olajszennyezés bírság cameron BP British Petroleum
Kapcsolódó cikkek