Cégvilág

Megizzasztották a BP vezérét Washingtonban

Az Amerikai Kongresszus energia- és kereskedelmi bizottságában feldühödött törvényhozók azzal vádolták a British Petroleum (BP) vezérét, Tony Haywardot, hogy a brit cég nem vette figyelembe a Mexikói-öbölben végzett olajfúrásnál jelentkező veszélyeket.

Henry Waxman, a bizottság elnöke szerint elképesztő, hogy a BP "önelégültséget" tanúsított az április 20-án bekövetkezett fúrótorony-robbanás előtt. Köntörfalazással vádolta meg Haywardot, amiért az nem válaszolt a feltett kérdéseire.

"Összesen 30 ezer oldalnyi dokumentumot néztünk át, amelyeket  a BP-től kaptunk, beleértve az Ön e-mailjeit is. Nem találtunk egyetlenegy e-mailt vagy olyan dokumentumot sem, amely azt mutatja, hogy Ön akár a legcsekélyebb figyelmet szentelte volna a kútnál jelentkező veszélyekre. Ön nem felelősséget vállal, hanem hárít" – hangzott a képviselő véleménye, amelyet a BBC idéz.

A képviselők felhívták a BP vezetőjének figyelmét arra, hogy nem kisemberek, és szeretnék visszakapni az életüket. Ezzel a honatyák arra utaltak, hogy Hayward korábban kisembereknek nevezte a Mexikói-öböl lakóit, komoly felháborodást okozva ezzel. A cég vezére szerint korai lenne tanulságot levonni az olajkút balesete kapcsán. Arra a felvetésre, miszerint személy szerint nagyobb figyelmet kellett volna fordítania a Deepwater Horizonra, Hayward úgy reagált: a cég több száz hasonló kutat üzemeltet szerte a világon.


 

Tony Hayward kongresszus BP British Petroleum olajkút meghallgatás
Kapcsolódó cikkek