Cégvilág

Merkel: Még nem hangzott el az utolsó szó Opel-ügyben

Azt követően, hogy Rainer Brüderle német gazdasági miniszter (FDP) elutasította az Opel részére nyújtandó 1,1 milliárd euró összegű állami garancia tervét, Angela Merkel szövetségi kancellár az Opelt a saját ügyének tekintve kijelentette: "Az utolsó szó az Opel jövőjéről még nem hangzott el."

Ezért a kancellár csütörtökön a kancellári hivatalban az Opel-üzemeknek telephelyet biztositó négy tartomány miniszterelnökével megbeszélést tart arról, "milyenek a lehetőségek arra, hogy az Opelnak segítsenek – jelenti az N24 német hírtévé. Merkel hozzátette: "Úgy hiszem, világos, hogy a koalícióban e kérdésben ütköznek a véleményeltérések.

Az Opel vezére, Nick Reilly kijelentette: bízik benne, hogy a szövetségi tartományoktól megkapja a szóban forgó összeg 25-50 százalékát garanciakén. Az autógyár azt reméli, hogy külön támogatásokat kaphat a környezetbarát technológiák fejlesztésére is.

Az Opel által igényelt 3,3 milliárd euróból 1,9 milliárd a General Motors anyavállalattól érkezne - mondta Reilly. Nagy-Britannia 300 milliós garanciát ígért, Spanyolország szintén hasonló összeget helyezett kilátásba, noha írásbeli ígéret nem hangzott el. Reilly finanszírozási tárgyalásokat folytat Lengyelországgal és Ausztriával is.

Korábban hírügynökségek arról számoltak be, hogy Németország az autógyár reményeivel ellentétben nem fogja megkapni az állami támogatást.

támogatás Reilly General Motors Merkel Brüderle szövetési kormány Opel
Kapcsolódó cikkek