Cégvilág

Mozgolódik a Lukoil - Lehet, hogy vesz a Molból

Sajtóértesülések szerint a Lukoil az INA megvételével kacérkodik. A történet a Cashline megfogalmazása szerint egy csöppet komplikált, ugyanis még a 90-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor Jugoszlávia felbomlott.

Ekkor a Lukoil 80 százalékos tulajdonába került a Beopetrol nevő társaság, amelyet még az INA alapított. Az INA korábban pert indított a társaság visszaszerzésére, ám ezt 2002-ben felfüggesztették és csak ezen a héten indult újra.

Egyes piaci vélemények szerint a történet megoldása az lehet, hogy a Lukoil megveszi a MOL INA-beli 47,2 százalékos pakettjét. Ez azonban a mostani állapot szerint sem a MOL-nak, sem a horvát kormánynak nem állna érdekében, így valószínűtlennek látszik ennek a tranzakciónak a megvalósulása.

Eközben lezárul a bosnyák Energopetrollal kapcsolatos vizsgálat (amelyben a MOL és az INA által vállalt beruházások teljesülését vizsgálták), ennek keretében a Deloitte mint független könyvvizsgáló is úgy találta, hogy a MOL és az INA nem sértette meg a privatizációs szerződést, így elhárult a veszély annak kapcsán, hogy esetleg a bosnyák állam visszakapta volna az Energopetrolt a két társaságtól.

Deloitte INA Lukoil tranzakció horvát olajtársaság Mol pakett
Kapcsolódó cikkek