Cégvilág

Németország "beint" az Opelnek?

A német gazdasági miniszter mai nyilatkozata arra utal, hogy előfordulhat: Berlin nem nyújt anyagi támogatást a General Motors német leányvállalatának.

Rainer Brüderle ma úgy fogalmazott: az Opel 1,1 milliárd eurós segélykérelmét vizsgáló szakértői panel "nagyon kritikusan" nyilatkozott az autógyárral kapcsolatban. A gazdasági miniszter ugyan a The Wall Street Journal információi szerint még nem kapta meg a szakértői jelentést, de – mint mondta – nyílt titok, hogy a kezdettől fogva szkeptikusan viszonyult a támogatást kérdéséhez.

A General Motors arra számít, hogy a legnagyobb szubvenciót Németország nyújtja majd az Opel restrukturálásához, ugyanakkor a német kormány igyekszik kitérni az igény elől azóta, hogy az amerikai anyacég úgy döntött: mégsem adja el a Magnának a márkát.

Brüderle szerint a három év után ismét pozitív negyedévet záró General Motors a német kormány támogatása nélkül is rendbehozhatja az Opelt. A miniszter várhatóan a jövő hét elejéig meghozza a végső döntést az autógyár támogatásáról, miután a kérdésről Angela Merkel kancellárral is tárgyalt.

támogatás General Motors Merkel Brüderle GM Opel
Kapcsolódó cikkek