Cégvilág

Patikaliberalizációs stop - árrésemelés vagy biztonság?

A nagykereskedők árrésemelést javasolnak, a kormány biztonságot akar

A működő gyógyszertárakat, a vény nélküli készítményeket forgalmazókat, a működési engedéllyel rendelkező patikaalapítókat és a lakossági igényeket szolgáló új kérelmezőket nem érinti a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma egészségügyi államtitkára által bejelentett patikaliberalizációs moratórium.

A kormány célja, hogy biztonságossá tegye a lakosság gyógyszerellátását. A gyógyszerészi kamara azt reméli, hogy javul az intézmények pénzügyi helyzete, ez azért fontos, mert az elmúlt években több száz kispatika bezárt, jelenleg hatszáz veszteséges.

A nagykereskedők szövetsége úgy látja, a patikák nem a verseny, hanem az elértéktelenedett árrés miatt mennek tönkre. Megszabná az egyes patikák közötti távolságot, és legalább 30 millió forintos alaptőkéhez kötné az alapítást.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a piacnyitás lendületét a gazdasági válság sem tudta megtörni, közel 400 gyógyszertárral több működik a korábbinál. Az egészségügyi államtitkár a jogszabály-módosításról egyeztetést kezdeményez az érintett szakmai szervezetekkel, várja a javaslataikat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Patikasors - Nem osztatlan a patikaliberalizációs moratórium meghirdetésének sikere

patikaliberalizáció patikák gyógyszerészi kamara
Kapcsolódó cikkek