Cégvilág

Tulassay: Feleslegesen tévelyegnek a betegek

Az orvostudományi egyetemek helyzetéről beszélt Tulassay Tivadar az egyetemi Klinikák Szövetségének elnöke a Világgazdaság Egészségügyi konferenciáján. Véleménye szerint az új kormány most optimizmust hozhat, hiszen az oktatás és a gyógyítás egy kézbe kerül, hatékonyabb lehet a kommunikáció, együttműködés.

Személyes, intézeti befolyások kellenek, kapcsolati tőkéket kell erősíteni – vélte a szakértő. A szereplők ugyanis korában a gyökeres átalakításban nem voltak érdekeltek. Fontos, hogy egy irányba menjenek, egységes tartalmi, strukturális elemek kellenek, megfelelő finanszírozási rendszerrel.

Az egyetemi klinikák segíthetnek a kormánynak Orbánék ígéretéhez hűen, a prevencióban, a sportegészségügyben, és népegészségügyi területen, valamint a minimális ellátási csomag tisztázásában, amelyet a betegnek meg kell ismernie. Átláthatóság, kiszámíthatóságra van szükség a követelmények meghatározása, a finanszírozás és a tulajdonosi jogok területén.

Tulassay fontosnak tartja a beteg utak meghatározását, mert szerinte feleslegesen tévelyegnek a betegek, pazarló tőke- és munkaerő felhasználással. Szükséges a minőségbiztosítás eszközeinek megteremtése, az eljárásrendek szabályozása, az útmutatók betartatása, ateljesítményrangsor kialakítása és közzététele.

A szakértő hangsúlyozta a gépek, módszertanok, gyógyszerek kipróbálását és annak biztosítását, hogy az ellátó személyzet Magyarországon maradjon. Tulassay úgy látja, az egyetemi klinikák a strukturális kérdésekben is segíthetnek, ilyen lehet a kompetenciák megállapítása.

Mint mondta, az egészségügyi ellátásban a magántőkére is szükség van, de azt megfelelő helyen, és szakterületen kell alkalmazni. Új alapokra kell helyezni a tanácsadást, feltéve, hogy a tanácsokat meg is fogadják a betegek. Mint mondta, az átlátható finanszírozásnak ki kell lépni az eltorzult normatívát teremtő rendszerből.

További részletek a konferenciáról és korábbi felszólalások itt

klinikák Tulassay Világgazdaság egészségügy konferencia
Kapcsolódó cikkek