A végleges menetrendeket az önkormányzatokkal és szakmai, társadalmi szervezetekkel megkezdődő egyeztetések eredményeként decemberre alakítja ki a szaktárca.
 
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azonnali intézkedésekkel kívánta kifejezni a vasúti mellékvonalak mielőbbi újranyitása melletti elkötelezettségét. A vonatok a helyi igények felméréséig átmeneti menetrend szerint közlekednek. Az utasok kezdetben napi 4-6 járatra számíthatnak az öt mellékvonalon. A bevezető indulási és érkezési idők a munkába járáshoz és a csatlakozási lehetőségekhez igazodnak.
 
A menetrendek a minisztérium (www.nfm.gov.hu) és a MÁV-START honlapján megtekinthetők. A vasúttársaság megkezdte a hirdetmények kihelyezését is az állomásokon.
 
A szaktárca a későbbiekben a helyi igényeknek megfelelő menetrendeket alakít ki. Ennek érdekében széles körű és alapos egyeztetésekbe kezd az érintett önkormányzatokkal. A megbeszélések tárgya lesz a vasútvonalakkal párhuzamos, részben azok kiváltására elindított buszjáratok további sorsa, menetrendje is.