A Vidékfejlesztési Minisztérium benyújtotta az EU Bizottságához a SAPS (egységes területalapú támogatás) valamint a különleges tejtámogatás előlegfizetésére vonatkozó beadványát.
 
A SAPS kifizetések december 1-jén kezdődhetnek, ám indokolt esetben a Bizottság előlegfizetési lehetőséget adhat egy adott tagállamnak a teljes összeg 50-80 százalékig. A Bizottság felhatalmazása alapján ebben az esetben október 16-tól lehet indítani az előlegfizetést.
 
Tekintettel az extrém időjárás okozta károkra a Vidékfejlesztési Minisztérium kérte a Bizottságtól, hogy a teljes SAPS nemzeti keret 80 százalékig fizessen előleget a gazdálkodóknak az 2010. október16-tól 2010. december 1-ig terjedő időszakban.
 
Az árvíz- és belvízkárok miatt eddig 19 ezer ügyfél (a SAPS igénylők 10,2 százaléka) jelentett vis maior eseményt, amely 440 ezer hektár területet érint. Az előleg összege maximum 137 euró/hektár lehet. Ugyanebben a Bizottsághoz írt beadványban a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezte, hogy a tejtermelőknek is lehessen előleget fizetni. Az idén első ízben nyújtható különleges tejtámogatás a termelőknek. Pozitív elbírálás esetén a Bizottság előlegként literenként 6,5-6,7 forintot fizetne a gazdáknak.