Cégvilág

A kínai olajcég segítene a BP-nek

A kínai PetroChina energiaipari konszern felajánlotta segítségét a Mexikói-öbölben okozott környezeti károk költségei alatt megroppant brit BP olajipari konszernnek.

"Amennyiben lehetőség nyílna szorosabb együttműködés kialakítására, azt örömmel üdvözölnénk" - mondta a PetroChina befektetői kapcsolatokért felelős illetékese Mao Zefeng a Financial Times gazdasági napilapnak.

Elmondása szerint a kínai vállalat már nem sokkal az öbölbeli baleset bekövetkezése után kapcsolatba lépett brit versenytársával. "Megkerestük őket, hogy tájékozódjunk arról, mennyiben lehetünk segítségükre technológia téren" - mondta.

Egy lehetséges pénzügyi támogatásról elterjedt híresztelésekkel kapcsolatban a kínai konszern illetékese nem nyilatkozott. A PetroChina májusban hat éves távlatban 60 milliárd dolláros (47,5 milliárd euró) külföldi befektetési programot jelentett be.

A BP 2000-ben két százalékos részesedést vásárolt a PetroChina vállalatban, ezt azonban 2004-ben értékesítette. A két vállalat közös vállalati formában üzemanyagtöltő állomás hálózatot üzemeltet Dél-Kínában.

 

olaj BP Petrochina
Kapcsolódó cikkek