Cégvilág

A klímavédelem és az oroszok

Az alternatív energiával, illetve a hatékonyabb energiafelhasználással foglalkozó cégek részvényeibe érdemes lehet most befektetni. A hazai vállalatok közül az RFV-t és a PannErgyt ajánlják a szakemberek

„Olyan volt az olajiparban a Mexikói-öbölben történt katasztrófa, mint a nukleáris energiában Csernobil” – mondja a Deepwater Horizon platform három hónappal ezelőtt történt megsemmisüléséről Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A következmények is súlyosak, az Egyesült Államok kormányzata a mélytengeri fúrásokra moratóriumot rendelt el, de Európában is korlátozást sürgetnek az ilyen tevékenységekre, Norvégia pedig már jegeli is az új part menti területek megnyitását.

Hogy mi lesz a mélytengeri olajtermelés sorsa, arról megoszlanak a vélemények, de Czachesz szerint nem kétséges, hogy ezt a tevékenységet be fogják tiltani. Szabó Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere szerint viszont erre nem kerül sor, hiszen a nyugati félteke kőolajellátásához szükség van ezekre a forrásokra.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

energia klímavédelem olajkatasztrófa BP
Kapcsolódó cikkek