Cégvilág

A szív szereti a mediterrán ételt és vörös bort

A mediterrán étrenden élők "rossz" LDL-koleszterin vérszintje átlagosan alacsonyabb, és közöttük ritkább is a túlsúlyos. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét.

Jun Dai és munkacsoportja 276 középkorú férfi ikerpár életét tanulmányozta annak tisztázására, mi lehet a mediterrán étkezés titka. Folyamatos EKG felvételekkel figyelték, hogy mennyire hullámzik a szívműködésük üteme. Kutatásuk eredményét a Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóiratban jelentették meg. Korábban több tanulmány igazolta, hogy ha a szívműködés ritmusa csak minimálisan változékony.

A mediterrán étrend kifejezetten növelte a szívműködés ütemének változékonyságát, ami igen kedvező, szívet védő hatást jelent. Ez a körülmény a kedvezőtlenebb étrendet fogyasztókéhoz képest 9-14 százalékkal csökkenthette a szívbetegség eredetű halálozás kockázatát. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét.

mediterrán konyha vörös bor szív
Kapcsolódó cikkek