Cégvilág

Árháború - Egyre olcsóbb az e-olvasó

Az Amazon közölte: 22 százalékkal csökkenti új típusú e-olvasója, a Kindle árát.

A Kindle DX az árcsökkentést követően 379 dolláros áron kaphat az Amazon webshopban, a 3G internetkapcsolatot biztosító e-olvasó 9,7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik és az ígéret szerint élesebb képet biztosít, mint elődje - jelenti az AP.

Az e-könyv olvasók piacán az elmúlt hetekben ádáz árverseny kezdődött. Elsőként a Barnes & Noble csökkentette a Nook 3G árát 19 dollárra. Órákkal a bejelentést követően az Amazon is közölte, hogy 189 dollárra mérsékli a standard Kindle árát. Korábban mindkét készüléket 259 dolláros áron forgalmazták. A mai bejelentéssel az Amazon folytatja a harcot, egy új modellt vonva be a versenybe. Más kérdés, hogy a 88 ezer forintnak megfelelő ár még így is túlzónak tűnik, ismerve a notebook-, és főleg a netbook piacon jellemző árakat.

Az elemzők már korábban aláhúzták, hogy a fokozatosan telítődő e-olvasó piacon várhatóan hamarosan zuhanni kezdenek az árak. A versenyt tovább fokozza az Apple iPad megjelenése, a tábla PC 499 dolláros áron kapható és jóval szélesebb körben alkalmazható, mint a célgépnek tekinthető e-olvasók. Egy kisebb forgalmazó, a Borders egyébként saját, Kobo nevű e-olvasójának beárazásához felmérte a piacot és azt találta, hogy a vásárlók többsége a 100 és 150 dollár közötti árfekvést fogadja el az e-olvasók terén. A Kobót 150 dollárért forgalmazza a cég, viszont – a Sony 200 dolláros Reader Touch készülékéhez hasonlóan – nem rendelkezik 3G kapcsolódási lehetőséggel, így a könyveket PC-ről lehet rátölteni.

e-könyv Barnes & Noble Kindle iPad e-olvasó Reader Touch Amazon
Kapcsolódó cikkek