Cégvilág

Forma–1: érezhető a válság

Tavaly zuhant a látogatottság, az idén eddig jól fogynak a jegyek – Állami pluszforrás a jogdíjra

„Időarányosan eddig 15 százalékkal több jegyet értékesítettünk, mint tavaly a Forma–1 Magyar Nagydíjra, a belépőkből származó árbevételünk pedig 8 százalékkal nagyobb, mivel főként az olcsóbbak fogytak. A vásárlók többsége a háromnapos bérleteket keresi, hiszen ezek ára alig drágább a vasárnapi futamra szóló napijegynél. A csak a pénteki vagy szombati időmérő edzésekre szóló egynapos jegyek azonban nem túlságosan keresettek” – mondta a Világgazdaságnak a pénteken induló, az idén 25. alkalommal megrendezendő verseny elővételes jegyértékesítésének alakulásáról Palik László, a Hungaroring Zrt. elnöke.
Hozzátette: az előzetes értékesítések alakulásából nem lehet megjósolni, hogy végül milyen lesz a rendezvény látogatottsága, hiszen volt olyan év is, amikor rendkívül sok jegy fogyott elővételben, aztán a helyszínen alig. Ennek ellenkezőjére is volt példa, hiszen előfordult, hogy az elővételes számok alakulásánál sokan már a vészharangot kongatták, később pedig kasszát robbantottak a helyszíni jegyértékesítéssel.
Tavaly egyébként jelentősen zuhant az esemény látogatottsága az azt megelőző évhez képest: a vasárnapi futamra 76 ezren váltottak jegyet, míg a három nap alatt összesen 184 ezer néző jött ki a Hungaroringre, ez mintegy 18 százalékkal kevesebb, mint a 2008-as – egyébként kiemelkedőnek számító – 241 ezres látogatottság. Az elnök mindenesetre bízik abban, hogy a tavalyi számot az idén meg tudják haladni.
Ez azonban nem lesz könnyű, hiszen a nemzetközi gazdasági környezet továbbra is kedvezőtlen, a nézők, akárcsak tavaly, most árérzékenyek, ráadásul azokban az években, amelyekben olimpiát, labdarúgó Eb-t vagy vb-t rendeznek, hagyományosan alacsonyabb a nézőszám a Magyar Nagydíjon. „De mivel nem Európában volt a foci-világbajnokság, nem hiszem, hogy a pár hete befejeződött sportesemény érdemileg befolyásolná a látogatóink számát” – véli Palik László. A szervezők számára az idei rendezvény szervezésében könnyebbséget jelentett, hogy semmilyen infrastrukturális fejlesztésre nem volt szükség a pályán és a pálya körül. „Két évvel ezelőtt egy körülbelül egymilliárd forintos beruházást hajtottunk végre a Hungaroringen, ennek keretében megnöveltük a bokszok számát, valamint a kiszolgálólétesítményeket is felújítottuk. Az akkori beruházásoknak köszönhetően most nem volt szükség további munkálatokra” – magyarázta.
A Hungaroring Zrt. pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy tavaly 459 millió forint veszteséggel zárta az évet a cég, s 2008-ban is – a kiemelkedő látogatószám ellenére – közel 141 millió forintos volt a deficit. Palik László szerint az elmúlt 25 esztendőben ciklikusságot mutatott a Magyar Nagydíj pénzügyi eredményessége, a nagyobb beruházások utáni években – mint mostanság – általában negatív a szaldó, utána évekig pozitív, egészen a következő nagyobb fejlesztési kényszerig. „A sportág folyamatosan fejlődik, így bizonyos időközönként mindig szükség lesz újabb beruházásokra” – mondta.

Plusz 1,3 milliárd állami pénz a Magyar Nagydíjra

A kormány a 2010. évi Forma–1 Magyar Nagydíj megrendezése érdekében 1,3 milliárd forintot csoportosított át a rendezői jogdíjak kifizetéséhez a költségvetés általános tartalékaiból – olvasható a kormányhatározat a Magyar Közlöny múlt csütörtöki számában. A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a fel nem használt, átcsoportosított összeget a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részére kell visszafizetni.

A keret bővítésére minden bizonnyal a forint gyengülése miatt volt szükség: tavaly ősszel az idei költségvetési törvényben eredetileg 3878,5 millió forintot különítettek el kiemelt nemzetközi sportesemények támogatására, amely lényegében a Forma–1 Magyar Nagydíjat takarja, ekkor azonban a dollár jegyzése 175 és 190 forint között mozgott, szemben a jelenlegi 220 feletti árfolyammal. A hazai fizetőeszköz gyengülése következtében a dollárban meghatározott jogdíj körülbelül egymilliárd forinttal kerül többe az idén.

Egyébként tavaly is meghaladta az előzetesen tervezett 3,14 milliárdot a jogdíj, akkor 1,74 milliárddal került többe, szintén a gyenge forint miatt. A múlt évben megkötött szerződés értelmében egyébként a kormány 2016-ig mindenképpen biztosítja a Magyar Nagydíj megrendezésének a feltételeit

A keret bővítésére minden bizonnyal a forint gyengülése miatt volt szükség: tavaly ősszel az idei költségvetési törvényben eredetileg 3878,5 millió forintot különítettek el kiemelt nemzetközi sportesemények támogatására, amely lényegében a Forma–1 Magyar Nagydíjat takarja, ekkor azonban a dollár jegyzése 175 és 190 forint között mozgott, szemben a jelenlegi 220 feletti árfolyammal. A hazai fizetőeszköz gyengülése következtében a dollárban meghatározott jogdíj körülbelül egymilliárd forinttal kerül többe az idén.

Egyébként tavaly is meghaladta az előzetesen tervezett 3,14 milliárdot a jogdíj, akkor 1,74 milliárddal került többe, szintén a gyenge forint miatt. A múlt évben megkötött szerződés értelmében egyébként a kormány 2016-ig mindenképpen biztosítja a Magyar Nagydíj megrendezésének a feltételeit Forma–1: érezhető a válság -->

f1 nézettség Palik László
Kapcsolódó cikkek