Cégvilág

Lassabban gyorsulnak a PC-gyártók

Az IDC piackutató cég jelentése szerint az idei második negyedévben a PC-szállítások száma 22,4 százalékkal emelkedett, ez kissé elmarad a korábbi várakozástól.

A csütörtökön közölt, 22,4 százalékos növekedési ráta egy százalékponttal marad az IDC prognózisa alatt, a szervezet elemzője, Loren Loverde az AP-nek elmondta: vélhetően a jelenlegi negyedévre és az egész évre vonatkozó kilátásaikat is lefelé módosítják majd.

Az IDC jónak ítéli meg a második negyedévet a PC-gyártók szempontjából, a válság legsúlyosabb időszakában takarékoskodó cégek láthatóan újrakezdték a beszerzéseket, ez azonban nem jelent óriási kitörést a gyártók számára. A piackutató szerint ugyanis a technológia fejlődésével a számítógépek teljesítménye javul, így a vállalkozások egy része hosszabb ideig használja a készülékeket, mielőtt korszerűbbre cserélné azokat.

A második negyedévben összesen 81,5 millió PC talált gazdára, a Hewlett-Packard megtartotta első helyét a piacon, viszont a Dell megelőzte az Acert, és ismét a második helyet foglalja el. Az IDC szerint az amerikai cég előrelépését annak köszönheti, hogy miközben a magánszámítógépekből kevesebb fogy az Egyesült Államokban, a cégek emelték költéseiket. A Dell főként az üzleti ügyfelek körében népszerű, míg az Acer fő területe a végfelhasználói szektor. Az Egyesült Államokban 12,6 százalékkal több PC-t szállítottak le a negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

Egy másik elemző cég, a Gartner eltérő mérési módszereket alkalmaz, adatai szerint az Acer továbbra is második a HP mögött, de az amerikai piacon második a Dell. A Gartner 20 százalékosra becsüli a szállítások növekedését a második negyedévben.

negyedév gyártó dell IDC HP piackutató acer PC
Kapcsolódó cikkek