Cégvilág

Ne a parlagfű legyen az úr!

Akár öt milliós bírságot is kiszabhat a hatóság a parlagfüves földek, telkek tulajdonosaira a hónap elejétől. A kegyetlen allergént szóró növények pollenjeitől 2,5 millió honfitársunk szenved. Az idei szezon a hetekig tartó esőzések miatt hosszúnak ígérkezik. A milliárdos gyógyszerterápiák mellett a kínai orvoslás gyömbér- és csipkebogyóteát, illetve galagonyát ajánl.

A hetekig tartó esőzések és a hűvös időjárás kedvezett a gyomnövényeknek, ezért koncentráltabban és várhatóan hosszabb ideig tart a sokak életét megkeserítő pollen szezon. Az árvizes területeket kivéve július elsejéig mindenhol kötelezően le kellett kaszálni a gyomos területeket, a hatóságok súlyos bírságot szabhatnak ki a renitensekre.
Ám félő, hogy hiába a milliós bírság kilátásba helyezése, a idén is a növény lesz az úr.

Egy tíz európai ország népességét vizsgáló nemzetközi allergológiai felmérés szerint a kontinens lakosságának 30 százaléka szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. Hazánkban pedig  2,5 millióan küszködnek a különféle füvek és fák pollenjeivel, súlyos milliárdokat fizetnek a tünetek enyhítéséért, az egészségbiztosító pedig az orvosságok támogatásáért. A klímaváltozástól a kutatók a parlagfű rohamos térhódítására számítanak a régióban, ezért páneurpai megfigyelőrendszer létrehozását sürgetik. 

A növényvédelmi előírások szerint a parlagfüvet a virágbimbózás előtt kell levágni, annak optimális ideje június vége. Az a tulajdonos, aki nem tartja tisztán a földterületét, húszezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújtható. Ezen felül ki kell fizetnie a hatóságok által elrendelt kaszálás költségét is. A parlagfű kiirtása nehéz feladat: egyetlen érett növény akár nyolc milliárd pollenszemet is képes termelni, így egyre több területet fertőz. Pedig már a légköbméterenkénti néhány szem is allergiás tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél.

Az allergia a szervezet immunrendszerének túlzott válasza a környezeti hatásokkal szemben. Ezért a hagyományos kínai orvoslás (TCM) az immunrendszer erősítését tartja elsődleges feladatnak, amelyet például gyömbér- és csipkebogyóteával, illetve galagonyával segíthetünk – tanácsolja Chen Zhen doktor. Javasolt a szőlőmag-, illetve aloe vera-kivanot tartalmazó teával történő inhalálás, amely stimulálja a felső légutak és a tüdő meridiánjait, ezzel aktivizálva a védekezést. A szőlőmag-kivonat hatóanyaga, az OPC (oligometric proanthocyanidins) kedvező antioxidáns hatásával segíti a szervezetet a szabadgyökök elleni védekezésben is. A szabadgyökök főként a telítetlen zsírtartalmú sejthártyákat támadják meg, melyek sérülten már nem tudnak hathatósan védekezni a baktériumok és a vírusok ellen, így a szervezetben káros elváltozások alakulhatnak ki.

Az allergia tünetei enyhék, közepesek és súlyosak. Enyhe tünetnek tekinthető a bőrvörösödés, szemviszketés, tüsszögés, orrfolyás, köhögés. Középsúlyos tünet a viszketés, a nehézlégzés. Súlyos tünetnek tekinthető, ha a szervezet egésze reagál az allergénre, és például ödémák alakulnak ki, hasi görcsök, hasmenés, hányás, hasi fájdalom, zavartság, nyugtalanság jelentkezik. Minden esetben a háziorvost kell fölkeresni, aki beutalót ad az allergológiai szakrendelésre. Ugyanis szakorvosnak kell eldönteni: ki, mire allergiás, s milyen kezelésre, gyógyszerek alkalmazására van szüksége.
Akinél már diagnosztizálták a betegséget és beállították a gyógyszeres kezelést, annak a pollenszezon előtt ajánlatos elkezdeni a terápiát. S ami nagyon fontos: ha egy újabb esős időszak miatt pár napig "pollencsend" lenne, akkor sem szabad a kezelést abbahagyni. Az új betegeknél azonban  a súlyos ellenreakciótól tartva ilyenkor már nem végezhető el az allergia teszt, ám a vérből is kimutatható az allergia érzékenység, így ők is bátran forduljanak orvoshoz.

A tünetek mérséklésében jelentős szerepe van a keresztallergia elkerülésének, például a megfelelő étkezésnek. A Budai Allergológiai Központ szakemberei szerint a parlagfűre allergiások ne fogyasszanak görög- és sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkínit, banánt, tököt, babot, borsót, lencsét, mákot, spenótot, napraforgó magot és kamillát. Ügyeljenek a gyümölcsökből készült kozmetikumokra is. Azt is tanácsolják, hogy kerüljék az alkoholos italokat, az érett sajtokat, a citrusféléket, a csokoládét, a kolbászt, a szalámit, a füstölt húst, a sonkát. A diéta mellett lehetőleg keveset tartózkodjanak a szabad levegőn, kerüljék a réteket, ne autózzanak nyitott ablakok mellett. Segíthet az is, ha gyakran mosnak hajat, és mossák ki gyakran a párnahuzatot. Ugyanis a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg a hajon, így az ágyneműn is.

Akiknél nagyon erőteljesen jelentkeznek a szénanáthás tünetek, nélkülözhetetlen az orrnyálkahártya regenerálása, illetve ápolása. Erre különféle teakeverékek és gyógyszerek kaphatóak a patikákban. Ügyelni kell a fokozott kalciumbevitelre, melyet a  nyugati szemlélettel ellentétben a keleti tanítások szerint a természetből, így például korallból a legcélszerűbb kinyerni.

allergia immunrendszer Chen Zhen doktor kínai orvoslás
Kapcsolódó cikkek