Cégvilág

"Sosem mondta, hogy érdeklik az emberek, mert nem is"

A BP várhatóan még ma bejelenti, hogy Tony Hayward vezérigazgató október elsejével távozik. A Mexikói-öbölbeli robbanás miatt lemondásra kényszerülő menedzsert vélhetően amerikai kollégája váltja.

Bár a hivatalos verzió szerint egyelőre nincs döntés Hayward utódlásáról, szinte biztos, hogy a fúrótorony felrobbanását követő kármentesítési akciót vezető Robert Dudley lép majd a helyére. Ezzel első alkalommal vezetheti amerikai menedzser a brit olajóriást, Hayward pedig valószínűleg további haragosokat szerez azzal, hogy 18,5 millió dolláros végkielégítéssel távozik a cégtől.

Az 53 éves Haywar egész karrierjét a BP-nél töltötte, és a geológus a Washington Post összefoglalója szerint akkor veszítette el végleg a csatát, amikor 2005-ben felrobbant a BP egyik texasi finomítója, 15 ember életét követelve. Bár Hayward csak két évvel később vette át a vezérigazgatói posztot, a lap szerint a biztonság növeléséért folytatott hiábavaló harc jellemezte Hayward vezérigazgatóságát. A texasi baleset vizsgálatakor az amerikai hatóságok megállapították, hogy a cég a takarékosság okán elhanyagolta a biztonságot.

Hayward igyekezett változtatni ezen, ugyanakkor a kirendelt biztonsági szakértők jelentéseit rendre elutasították és előfordult, hogy pár órás kiképzés után bíztak meg egy munkatársat egy tengeri fúrótorony működtetésével. A lapnak nyilatkozó BP alkalmazottak szerint sok szó esett a biztonságról, de nemigen történt változás ezen a téren. A vállalatot egy mintegy 200 főből álló elit menedzser csapat vezeti, de többek szerint nincs egy megfelelő középréteg, amely irányítaná a céget. Hayward ugyan változtatott elődje hozzáállásán ezen a téren, de ő sem tekinthető a nép emberének. "Tony soha nem mondaná, hogy törődik az emberekkel, mint hogy nem is teszi" – összegezte a lapnak véleményét az egyik munkatárs.

vezérigazgató Hayward BP
Kapcsolódó cikkek