BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Személyi változások a Malév vezető testületeiben: Parragh is bekerülhet

A Malév péntekre összehívott rendkívüli közgyűlésén változások lesznek a légitársaság igazgatóságában és felügyelőbizottságában; a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) igazgatósága erre adott mandátumot a közgyűlésen résztvevő állami képviselőnek - közölte az MNV kedden az MTI-vel.

Az MTI kérdésére Zichermann Zsolt, az MNV szóvivője elmondta, hogy a rendkívüli közgyűlést július 23-ra hívták össze.

Az MNV közleménye szerint Kamarás Zoltán, a Malév igazgatóságának jelenlegi elnöke és Kelemen Tamás, az igazgatóság tagja lemond tisztségéről.

A héttagú igazgatóság új tagja lesz Urbán László, Bienerth Gusztáv, Winkler János és Parragh László, ha a részvényesek a javaslatot jóváhagyják a Malév közgyűlésén.

A Malév "visszaállamosítása" után, idén márciusban lett az igazgatóság elnöke Kamarás Zoltán és akkor lett tag Martin Gauss vezérigazgató, Kelemen Tamás, Leonov Péter, korábbi vezérigazgató, Török Endre, Németh Ákos és Anatoly Ballo, a Vnyesekonombank (VEB) alelnöke, a Malév igazgatóságának korábbi elnöke.

Az MNV Zrt. Igazgatósága, valamint a Társaság vezérigazgatója, Martin Gauss, illetve a kisebbségi tulajdonos delegáltjaként Anatoly Ballo és Leonov Péter azt javasolják, hogy az igazgatóság új elnökévé Urbán Lászlót válasszák meg. Az új elnök és a tagok megbízatása öt évre szól.

Változás lesz a felügyelő bizottságban is, amelynek új elnöke Madarász László, új tagja pedig dr. Kovács Tamás Iván és Rozgonyi Árpád lehet az MNV Zrt. javaslata szerint. Az MNV képviseletében a felügyelő bizottság tagja marad Osztrovszky Krisztina. A Felügyelő Bizottság új elnökének és új tagjainak megbízatása szintén 5 évre szól.

Márton Attila, a légi közlekedési ügyekért felelős júniusban kinevezett miniszteri biztos korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a légitársaság helyzetét július 20-ig átvizsgálják és döntenek a szükséges változtatásokról.

A magyar nemzeti légitársaság 2010 tavaszán került ismét állami tulajdonba, miután az adósságok egy részének tőkévé alakításával a 95 százalék részvényt szerzett a társaságban. A maradék 5 százalék annak az AirBridge Zrt.-nek a birtokában maradt, amelyik a 2007-ben a privatizációban közel 100 százalék tulajdont szerzett a Malévban. Az AirBridge Zrt. 51 százalékban magyar magánszemély, 49 százalékban pedig az orosz állami Vnyesekonombank (VEB)tulajdonában van. A VEB egyébként a Malév finanszírozója is: a magyar légitársaság a korábbi információk szerint 102 millió euróval (jelenlegi árfolyamon 29,58 milliárd forint) tartozik az orosz banknak. Ezen felül van az a 32 millió euró viszontgarancia, amit hitel formájában terhelt vissza a bank a Malévre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.