Cégvilág

Vezetőváltás a Hungaropharma élén

Szabó Ferenc távozását követően, 2010. augusztus elsejével új vezérigazgató irányítja a Hungaropharma Zrt.-t dr. Feller Antal, korábbi vezérigazgató-helyettes személyében.

Feller Antal több mint 11 éve dolgozik a Hungaropharma Zrt.-nél különböző vezetői pozíciókban. A szakember egy rendkívül bizonytalan piaci környezetben veszi át a piacvezető gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat irányítását.

A vegyészmérnöki diplomával rendelkező vezető 1982 és 1992 között az Egis Gyógyszergyár kutatójaként, majd tudományos főmunkatársaként dolgozott. Később vezetőként tapasztalatot szerzett a Pfizer-Biogal, a pharmaFELAX, majd a szintén gyógyszerpiaci információszolgáltatással foglalkozó IMS Medinform cégeknél. 1999 januárjától dolgozik a Hungaropharma Zrt.-nél, 2001 óta tölti be a kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettesi pozíciót.

Dr. Feller Antal egy olyan időszakban veszi át a cég irányítását, amikorra a gyógyszer-kereskedelmi szektor – többek között a 2007-ben megkezdődött piaci liberalizáció eredményeként is - jelentősen alulfinanszírozottá vált - áll a Hungaropharma közleményében. A patikák számának növekedésével csökkent az egy gyógyszertárra jutó fajlagos forgalom és számos egyéb tényező következtében is beszűkült a patikák fedezete, csökkent jövedelmezőségük. Mindez a tavaly 241 milliárd Forint forgalmat elérő Hungaropharma Zrt. kinnlevőségeinek drasztikus növekedéséhez vezetett, s ezek a hatások a cég eredményében is megmutatkoztak. Nem javult a Hungaropharma Zrt. másik fő partneri körének, a kórházi szektornak a fizetőképessége sem.

Az új vezérigazgató törekvése, hogy a Hungaropharma Zrt. üzleti tevékenységének teljes áttekintése után végrehajtsa azokat a szükséges stratégiai hangsúlyváltásokat, amelyek az átmeneti helyzetben (jogszabályi környezet, az egészségügyi szektor átalakítása) is biztosítják a vállalat stabil finanszírozhatóságát, befektetéseinek jövedelmező működtetését. A végrehajtandó változások során is kiemelt szempont azonban, hogy – a folytonosságot hangsúlyozva – a vállalat megőrizze szolgáltatásainak magas színvonalát a zavartalan és kiszámítható betegellátás érdekében, úgy, hogy közben a cég nyereségessége hosszú távra biztosított legyen, a vállalati érték folyamatos növekedése mellett.

vezetőváltás hungaropharma
Kapcsolódó cikkek