Cégvilág

Az e-könyvek áldozata lehet a legnagyobb könyvesbolt az USA-ban

A Barnes & Noble az e-könyvek előretörésével kapcsolatos veszteségek miatt befektető keresésére kényszerül.

A New York-i központú cég piaci értéke a Bloomberg becslése szerint 755,7 millió dollárt tesz ki, május elsején a hosszú lejáratú tartozások összege 260,4 millió dollár volt. Hétszáz könyvesboltjával a Barnes & Noble a legnagyobb hálózatot tudhatja magáénak az Egyesült Államokban, de az e-könyvek előretörése nehéz helyzetbe hozta a céget, amely most – az igazgatótanács megfogalmazása szerint – új stratégiát valósít meg, és szóba kerülhet a cég eladása is.

A Barnes & Noble mérsékelt sikerrel vette fel a harcot az e-könyvekre koncentráló riválisok ellen. Ennek részeként tavaly novemberben bevezette saját, Nook névre hallgató e-olvasóját, amely júniusra az amerikai piac 20 százalékát szerezte meg. A 140 millió dolláros fejlesztés ebben a pénzügyi évben részvényenként 40 centes veszteséget okoz a vállat saját számításai szerint.

A cég eladása az elemzők szerint hasznosnak bizonyulhat, ebben a piac is egyetért, mivel a hír hatására 2000 óta nem látott árfolyamemelkedést produkált a Barnes & Noble Állítólag több magánbefektetői csoport is érdeklődik a vállalat iránt, de a felvásárlást végrehajtó befektetők között lehet a cég jelenlegi elnöke és legnagyobb (30 százalékos) részvényese, Leonard Riggio is, aki már jelezte vásárlási szándékát.

részvény e-könyv Barnes & Noble könyvesbolt árfolyam
Kapcsolódó cikkek