Cégvilág

BP: 10 milliárdot buktak a vezetők

A BP vezetői 30 millió fontot (10,05 milliárd forintot) vesztettek az olajkatasztrófa miatt.

A társaság vezetőinek bevétele a részvényárak zuhanása miatt csökkent, a Deepwater Horizon áprilisi robbanása óta a vállalat értékpapírjainak ára harmadával esett.

A topmenedzserek 51 millió font (17 milliárd forint) értékben rendelkeznek részvényekkel a cégben. A Patterson Associates könyvelőcég kimutatásai szerint az öt vezető közül Byron Grote pénzügyi igazgató szenvedte el a legnagyobb veszteséget, 8,6 millió fontot (2881 forintot) bukott. Tony Hayward októberben távozó vezérigazgató 8,5 millió fontot (2847,5 millió forintot) veszített az idén, ez az összeg közel kétszerese a tavalyi fizetésének és bonuszának.

A finomításért és eladásért felelős Iain Conn vesztesége 6 millió font (1909,5 millió forint), a fúrásokat felügyelő Andy Inglisé 6 millió font (2010 millió forint). Bob Dudley, a Haywardot a vezérigazgatói székben váltó amerikai szakember 2,4 millió fontot (804 millió forintot) vesztett részvényei miatt.

A hírek szerint a vállalatnál további személycserékre lehet számítani, de bennfentesek állítják, Car-Henric Svanberg elnök távozására - bár sokan várták - belátható időn belül nem kerül sor.

veszteség olajkatasztrója menedzserek vezető BP
Kapcsolódó cikkek