Cégvilág

Dőlnek, mint a dominó - Naponta 50 cég szűnik meg itthon

A legfrissebb statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy az immár két éve tartó gazdasági recesszió továbbra is tizedeli a vállalkozási szférát.

Az előző évek után az idén az első fél évben ismét nyolc százalékkal, pontosan 7381-gyel nőtt a végelszámolásra jutott cégek száma. Ez 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest – olvasható a feketelista.hu jelentésében.

Az elmúlt két esztendőben a korábbiaknál lényegesen több cégtulajdonos döntött úgy, hogy megszünteti működését. A 2008 közepe óta számított gazdasági válság kezdetétől összesen 20 741 cég végelszámolására került sor. Az ezt megelőző tíz esztendőre visszatekintve: évente négy-ötezer cég szűnt meg ilyen módon, 2009-ben viszont 11 443, az idén pedig már az első fél évben több mint hétezer, és a prognózisok szerint év végére ez a szám akár tizenötezerig is nőhet - derül ki a feketelista.hu felméréséből.

A statisztikát részletesebben vizsgálva kiderül, hogy egyes térségeket az átlagnál is jobban sújtotta a krízis. A létező cégek számához viszonyítva a legnagyobb arányú végelszámolásra Nógrád megyében került sor.

A végelszámolási hullám emelkedése nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a cégek fizetésképtelenségi mutatójával, ami az első fél évben 26 százalékkal romlott a múlt esztendő hasonló időszakához. Az Egyesített Feketelistán jelenleg több mint 470 ezer cég 825 ezer ügyéről tájékozódhat az érdeklődő. Az utóbbi egy hónapban is mintegy 30 ezerrel nőtt az ügykörünk – tájékoztat Iklódi András, a honlap főszerkesztője.

Borúlátó képet festett az Opten júliusra vonatkozó mérése is. A céginformációs szolgáltató adatai szerint soha nem látott számban dőltek be a cégek a hitelezők kezdeményezésére júliusban. Az Opten céginformációs szolgáltató 1 712 ilyen esetet regisztrált.

„A cégstatisztika alapján a magyar gazdaságnak még várnia kell a sokak által előre jelzett fordulatra” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A szakember ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári hónapok ingadozásai évekre visszamenőleg igen jelentősek, ami szezonális okokkal – a bíróságok működésének rendjével – is magyarázható. Csorbai szerint a cégek megszűnése akár a piac megtisztulását is jelenthetné, amennyiben a végelszámolások igen jelentős része nem fordulna át felszámolásba, majd a tulajdonosok nem kezdenének azonnal új vállalkozásba.

Ebből a szempontból biztató lehet, hogy júliusban a cégalapítások száma éves összehasonlításban – folytatva az első félévi tendenciát – továbbra is csökkent. Míg 2009 azonos hónapjában 4 352 céget alapítottak, addig idén már csak 4 204-et, ami több mint 3 százalékos csökkenésnek felel meg.

bedől Egyesített Feketelista cég feketelista végelszámolás recesszió
Kapcsolódó cikkek