Szűkülő piacon, erősödő versenyben és gyorsan változó szabályozás közepette működött tavaly az E.On Földgáz Trade Zrt. (EFT), amely számos fontos lépés előtt áll: döntenie kell hosszú távú importszerződése meghosszabbításáról, előbb-utóbb elköteleznie magát a létesülő új interkonnektorok, illetve óriás tranzitvezetékek használata mellett, miközben továbbra is garantálnia kell a gázellátás-biztonságot, s üzletileg is sikeresen kell működnie. Kérdéseinkre Tótth András, a társaság igazgatósági tagja válaszolt.



Számos gazdasági mutatóját rontotta tavaly az E.On Földgáz Trade, mennyiben felelős ezért maga a társaság, és mennyire foghatók a gyengébb számok a működési környezetre?

A földgázkereskedők eredményességét a hazai piacon jellemzően három fő tényező befolyásolja: az olajár, a dollár-forint árfolyam és a (szabályozott piacon tevékenykedőkét) szabályozási környezet. Az első kettő kezelését megfelelő szaktudással meg lehet oldani, a szabályozási hatások viszont nehezen kerülhetők el. Az EFT-t 2009 során többször érték negatív hatások a szabályozás területén. Az állam által szabályozott árak megállapítása például minden negyedévben tartalmazott speciális elemeket, amelyek az állam által kívánt irányba befolyásolták az árakat. Ennek eredményeképpen a szabályozott piaci tevékenységünk teljesítménye valóban elmaradt a várttól. A versenypiaci viszont – ahol az eredményességünket sokkal inkább meghatározza a gázipari szakértelem – annak ellenére sikeres volt, hogy a földgázszektort jelentősen visszavetette a gazdasági válság.

Mennyiben elégedett a hazai szabályozási környezettel, min kellene változtatni ahhoz, hogy javuljanak a gázkereskedelem feltételei?

Gyorsan változó világban élünk, de ennek a világnak is az egyik leggyorsabban változó szegmense a gázipari szabályozás. Ez pont az ellentéte annak, mint amire egy hosszú távon gondolkodó iparágnak szüksége lenne. Sem termelő mezőt, sem vezetéket nem egy évre építünk, ehhez hasonlóan gázbeszerzési szerződéseket sem egy évre kötünk – általában. Ha a szabályozás évente változik, ez többletkockázatot jelent, amely megdrágítja az adott piacokon való működést, ezáltal emeli a gázárat. Viszont elég nehéz fenntartható szabályozást alkotni, amíg nincs megfelelően kidolgozott, az államigazgatás minden szintje által elfogadott és betartott energiapolitikai koncepció, amely rögzíti az állami célokat és feladatokat. Reméljük, az új kormányzat olyan új energiapolitikai stratégiát és szabályozási környezetet tud kialakítani, amely hosszú távon is garantálja az ellátásbiztonságot – ebben mindenképpen partnerek leszünk.

Hogyan érinti az E.On Földgázt az egyetemes piaci árak őszig történt maximálása, milyen hatás várható az új, hatósági lakossági árképzéstől?

Az E.On Földgázt közvetlenül nem érinti az ármoratórium, mivel nem rendelkezik egyetemes szolgáltatási engedéllyel. De a jelenlegi a legnagyobb földgázkereskedőként mindenképpen érdekeltek vagyunk abban, hogy fenntartható árképzés jöjjön létre, és így a vevőink működőképessége fennmaradjon. Ennek érdekében – jelentős veszteségek árán – a harmadik negyedévre átvállaltuk az ármoratórium hatásának túlnyomó részét az egyetemes szolgáltatóktól. A kidolgozás alatt álló – általunk még nem ismert – új árszabályozás hozhat bizonyos változásokat, de a gázipar alaplogikáját nem kérdőjelezheti meg: az importgáz árát előbb-utóbb valakinek ki kell fizetni.

Mely tervezett, illetve épülő interkonnektorok használatára készül leginkább az E.On?

Kereskedő cég vagyunk, ennek megfelelően minden olyan vezetéket használunk majd, amelynek segítségével megfelelő üzleteket lehet lebonyolítani. Viszont itthon néha mintha a gombhoz szabnánk a kabátot, előbb építünk vezetéket, aztán próbáljuk megtalálni a felhasználási lehetőségeket.

Tervez-e kapacitást lekötni a cég a Nabucco őszre tervezett Open Seasonján?

Mind az E.On Földgáz Trade, mind anyavállalata, az E.On Ruhrgas AG figyelemmel kíséri a nagy tranzitvezetékek építését, és időről időre felülvizsgálja az ezekkel kapcsolatos stratégiáit. Kapacitáslekötés a tervezett nagy tranzitvezetékeken – mint a Nabucco vagy a Déli Áramlat – több évtizedre vonatkozó elkötelezettséget jelent, ilyet csak akkor vállalhat bárki is, ha az adott időtávra a piaci lehetőségeit is megfelelőnek látja. A Nabuccón vagy akár a Déli Áramlaton való kapacitáslekötés ezért hasonló kérdéseket vet fel, mint a hosszú távú szerződéseink meghosszabbítása.

A végfelhasználói igények növekedése alapján (már, ha nőnek) kimondható-e, hogy az ország gazdasága kifelé tart a válságból?

Semmiképpen sem. A földgázfogyasztás tavaly brutálisan csökkent, jelenleg stagnál, személy szerint csak nagyon mérsékelt növekedésre számítok a jövőben. Milyen fő események várhatók az idén az EFT életében, sor kerülhet-e a 2015-ben lejáró orosz gázimportszerződés meghosszabbítására, s ha igen, mennyiben változtatná meg a Trade a mostani feltételeket? Egy hosszú távú gázbeszerzési szerződés komoly hiszen a szerződő felek több ezer milliárd forintos kötelezettségeket vállalnak. A szerződéshosszabbítással kapcsolatos tárgyalásokhoz komoly előkészületekre van szükség, illetve pontosabb ismeretekkel kell rendelkeznünk az államnak a hazai gázpiaci modellel kapcsolatos elképzeléseiről. Csak az új szabályozási és piaci környezet ismeretében vállalhatunk felelősen ilyen kötelezettségeket.

Milyen eszközei vannak a társaságnak arra, hogy a mostaninál olcsóbban, de veszteség nélkül adja el a gázt Magyarországon?

A beszerzésért felelős kollégák nagyon intenzíven tárgyalnak mind a belföldi termelési, mind az import-beszerzési szerződéseinknek a megváltozott piaci körülményekhez történő igazításáról annak érdekében, hogy ügyfeleink és az ország versenyképessége javuljon az ellátásbiztonság veszélyeztetése nélkül. Mivel az ország ellátását biztosító importszerződések túlnyomó többsége az EFT kezelésében van, elég jelentősek az elvárások a tárgyalásokkal kapcsolatban. A közvélekedéssel ellentétben viszont az ilyen, éves szinten négy-öt milliárd dollár értékű szerződések átalakítása nem oldható meg néhány hónap alatt, az elsietett változtatások pedig hosszabb távon jelentős károkat okozhatnak nemcsak az EFT-nek, hanem az országnak is.