Cégvilág

Gazprom: haladnak a tárgyalások az egyesülésről a Naftogazzal

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója pénteken Moszkvában Jurij Bojko ukrán tüzelőanyag- és energiaügyi miniszterrel tárgyalt, s a találkozón nagy figyelmet fordítottak a Gazprom és az ukrán Naftogaz vegyes vállalatával összefüggő kérdéseknek - jelentette be az orosz monopólium pénteken egy közleményben.

A dokumentum szerint a felek áttekintették a vagyontárgyakat, amelyeket a két konszern bevihet a vegyes vállalatba, s szó volt a gázszállításról és -tranzitról szóló hosszú távú szerződések teljesítéséről is.

Miller a Rosszija tévéadónak adott interjúban azt mondta: a két konszern egyesítése lehetővé teszi Ukrajna lakosainak, hogy olyan olcsó áron jussanak a gázhoz, mint az orosz emberek, ami jelenleg valamivel több mint 60 dollár ezer köbméterenként.

Mikola Azarov ukrán kormányfő legutóbb szerdán tette szóvá, hogy az ukrán gazdaságnak katasztrofális az orosz gáz ára és árképzése, a harmadik negyedévben 198,34 dollárba került az orosz gáz és a szerződések értelmében az ár folyamatosan emelkedik, ezért Ukrajna törekendi fog a változásra e téren. A kérdést Azarov legutóbb májusban hozta szóba.

Vlagyimir Putyin kormányfő akkor váratlanul felvetette, hogy jó lenne egyesíteni az orosz Gazpromot és az ukrán Naftogazt. Ettől azonban Kijev erősen ódzkodott, mert szakértők szerint a alapján számítva a közös konszernben az ukrán rész 6,1, a bevétel alapján 5,8 százalék lehetne. Moszkvának azért lenne fontos az egyesülés, mert ez megoldaná az európai gázszállítások biztonságának kérdését, míg Ukrajnának előny lenne, hogy orosz beruházásokat vonzana és elősegítené a gazdasági integrációt.

A Gazprom és a Naftogaz egyesítéséről a két fél legutóbb augusztus 20-án tárgyalt.

 

Naftogaz egyesítés gáz Gazprom
Kapcsolódó cikkek