Cégvilág

A kínai óriás bevásárolná magát a GM-be

Kína legnagyobb autógyára, a SAIC Motor Corp., amely az 1990-es évek óta közösen gyárt autókat a General Motors-szal, érdeklődik az amerikai óriásvállalat részvényeinek megvásárlása iránt.

A The Wall Street Journalnek nyilatkozó anonim informátor szerint a kínai vállalat érdeklődik a vásárlás iránt, de egyelőre nem döntött arról, hogy részt vesz-e a GM tőzsdei bevezetésében.

A GM kommentálta a SAIC érdeklődésével kapcsolatos híreket, a kínai autógyár pedig mindössze annyit mondott, hogy szoros figyelemmel követi a GM tőzsdei bevezetését.

 A WSJ szerint az amerikai kormány számára kényes kérdés, hogy külföldi cégek vásárolnak-e a GM-ből a várhatóan októberben esedékes tőzsdei bevezetés során.

Washington igyekszik eladni a vállalatban korábban megszerzett 61 százalékos tulajdonrészét, most, hogy a konszern a csődvédelmet követően újraalakult és ismét profitra tör. Az amerikai pénzügyminisztérium valószínűleg nagy intézményi befektetőket próbál felkutatni, akik megállapított áron nagy tömbben vásárolnak majd fel GM részvényeket. Az ilyen, "sarokkőnek" tekintett nagybefektetők árkedvezményt kapnak, hogy cserébe a jelentős vásárlásokkal segítsék kiépíteni a cég iránti bizalmat a többi befektetőben.

részvény felvásárlás General Motors tőzsdei bevezetés GM SAIC
Kapcsolódó cikkek