Cégvilág

Kifizetődő a cukorrépa termelése, kezdődik a feldolgozás

Szombaton megkezdi a cukorrépa feldolgozását a kaposvári cukorgyár, az egyetlen még üzemelő magyarországi cukorfeldolgozó üzem.

A tervek szerint a Magyar Cukor Zrt. gyárában 120 ezer tonna cukor készül majd, amelyből 105 ezer tonna a belföldön eladható, az piacszabályozási rendszerébe illeszkedő „kvótacukor”. Ez a magyarországi fogyasztás mintegy harmadát fedezi. A fennmaradó mennyiséget a cég várhatóan exportálni fogja.

A magyar cukorrépa-termelő gazdáktól 840-850 ezer tonna cukorrépa érkezik a gyárba, ami a termelési kedv visszatéréséről tanúskodik. Ebben természetesen fontos szerepet játszik az is, hogy a kvótacsökkentés következtében megemelkedett a jogszerűen nyújtható közösségi és állami támogatás összege. Ezeket is beszámítva az osztrák Agrana-csoporthoz tartozó cég egész Európát tekintve az egyik legmagasabb átvételi árat kínálja. 

Az idei feldolgozás során a kaposvári gyárba 13.800 hektár szántóföldről szállítanak cukorrépát, elsősorban a közép-dunántúli régióból, de érkezik majd alapanyag a korábban a petőházi gyárnak szállító kisalföldi térségből illetve az Alföldről is. A termés mennyiségben jónak ígérkezik, átlagosan 16 százalékos cukortartalommal. A hozamok a legjobb gazdaságokban elérhetik a 70 tonna hektáronkénti értéket, de átlagosan is valószínűleg meghaladják a 60 tonnát.

A kaposvári gyár mintegy 260 fővel vág neki a cukorrépa feldolgozásának, s a cukorrépa-feldolgozási időszak, a „kampány” várhatóan 110-115 napig tart. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 120 ezer tonna körüli kibocsátással az idei évben megdől a gyár termelési rekordja, amit az üzem tavaly állított fel 107 ezer tonnával.

„Számításaink szerint a cukorrépa termelése jelenleg az egyik legkifizetődőbb szántóföldi kultúra Magyarországon. Idén, csakúgy mint az elmúlt két évben a hektárra jutó jövedelmezőség messze felülmúlja valamennyi egyéb szántóföldi növény jövedelmét” – mondta Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. igazgatóságának elnöke.

kvótacukor Agrana cukorrépa kaposvári cukorüzem Magyar Cukor Zrt.
Kapcsolódó cikkek