Cégvilág

Miért halott máris a Nokia reménye, az N8?

A Nokia a közelmúltban halasztotta el ismét az N8 okos telefon bemutatását, a PCWorld szakértői szerint azonban a gond az, hogy a finn gyártó reménysége már most halottnak tekinthető.

A PCWorld öt okot sorol fel annak alátámasztására, hogy a Nokia zászlóshajónak szánt modellje miért nem lesz képes felvenni a versenyt a riválisokkal. Ezek közül az első az ár: a Nokia közel 550 dolláros áron kínálja majd az N8-at, holott hasonló képességű iPhone-t, vagy Android rendszerű telefont féláron kaphatnak meg azok az amerikai vásárlók, akik két éves hűségnyilatkozatot írnak alá.

Szintén fontos ok, hogy a Symbian ugyan egyelőre a legelterjedtebb mobil operációs rendszer, de ez a Gartner előrejelzése szerint hamarosan változik az Android javára. A finn óriás ragaszkodik saját fejlesztésű szoftveréhez, bár piaci pletykák szerint a Nokia fontolgatja a Windows 7 bevezetését.

Nem elhanyagolható, hogy az iPhone-ra, illetve az Androidos készülékekre már most több százezer alkalmazás tölthető le, ezt pedig aligha érheti utol a Nokia. A fejlesztők kedvét csökkentheti, hogy az N8 680 megahertzes processzora gyengécskének tűnik a versenytársak mellett, amelyeket rendre 1 gigahertzes processzorral szerelnek.

A cég szeptember 21-én jelentette be, hogy egy hónappal elhalasztja az N8 bevezetését. Az N8 okos telefon kulcsfontosságú a Nokia számára, hiszen a szakértők szerint ez lesz az első felső kategóriás készülék, amellyel a finn óriás felveheti a versenyt az iPhone-nal. A FIM Bank elemzői szerint arra figyelmeztetnek, hogy a ma bejelentett késedelem jelentősen kihathat a Nokia, és akár a harmadik negyedéves eredményeket is csökkentheti.

A Nokia nem először halasztja el a modell bemutatását, az N8-nak eredetileg júniusban kellett volna a polcokra kerülnie. Áprilisban közölték, hogy a szoftver megújítása a vártnál hosszabb időt vesz igénybe, ezért a megjelenés szeptemberre várható. A jelen állás szerint az N8 esetleg októberben érkezhet meg.

processzor okos telefon operációs rendszer Symbian Android Nokia N8 iPhone
Kapcsolódó cikkek