Cégvilág

Több száz cég jelentette fel a két kartellező vállalatot

Több száz európai vállalat az Ericsson és a Philips vezetésével beperelte az Air France-KLM-et és a légi teherszállítással foglalkozó testvércégét, a Martinairt az árak egyeztetése miatt.

A légi fuvarozókkal szemben akár 500 millió euró összegű kárigénnyel léphetnek fel a felperesek árkartell miatt. A felperesek szerint 2000 és 2007 között a nemzetközi légi fuvarozók az árak egyeztetésének eredményeképpen 10 százalékos túlszámlázást folytattak az érintettekkel szemben.

A dublini székhelyű Claims Funding International közlése szerint 11 uniós tagállamból több mint 300 cég csatlakozott a keresethez, amely a legnagyobbnak ígérkezik Európában. Peter Koutsoukis, az ügyet képviselő jogász az AFP-nek úgy nyilatkozott: a teljes, mintegy 22 céget magába foglaló kartell által okozott károkért perelnek. Az ügyet Hollandiában viszik bíróság elé, egyrészt, mert itt alacsonyak a perköltségek, másrészt mert a holland jog értelmében ha bizonyítást nyer a bűnössége, a kartell egy tagja is köteles megfizetni a teljes hálózat által okozott kárt.

Az Air France-KLM, amely nem volt hajlandó az ügyhöz megjegyzést fűzni, 350 millió dollár összegű bírságot fizetett a légi teherszállítási díjszabás illegális befolyásolása miatt, miután az amerikai igazságügyi minisztérium 2008-ban vizsgálatot végzett. Vállalta további 87 millió dollár megfizetését is polgári egyezség keretében az Egyesült Államokban.

árkartell air france per légi fuvarozó túlszámlázás kartell
Kapcsolódó cikkek