Cégvilág

Egységes étkezési utalvány: Az OKSZ támogatja a kormányt

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) teljes mértékben támogatja azt a kormányjavaslatot, hogy 2011-ben a béren kívüli juttatások keretében egységes étkezési utalványt lehessen majd adni.

Az OKSZ lapunkhoz eljuttatott vasárnapi közleménye leszögezi: támogatja, hogy fel kell hagyni a meleg és a hideg utalványok eddigi megkülönböztetésével.

A kormány javaslata szerint a személyi jövedelemadó törvény módosításával havi 18 ezer forint értékhatárig egységesen 16 százalékos terhelné az étkezési utalványokat.

Az OKSZ a közlemény szerint nem vitatja a Magyar Vendéglátók Ipartestületének közelmúltban közzétett, az utalványjuttatás rendjének megbontását kezdeményező javaslatának indítékát, mivel valóban elképzelhető, hogy különösen a nehéz helyzetben élő, kispénzű munkavállalók a drágább vendéglátóhelyek helyett az élelmiszerboltokban váltják be utalványaikat, így bevételeik egy részétől a vendéglősök eleshetnek.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a hideg, vagy az egységes étkezési utalvány bolti beváltása legfeljebb annál jelenthet a rendszer céljától eltérő felhasználást, aki egyáltalán nem költ étkezésre, vagy nem eszik, ilyen munkavállaló azonban feltehetően kevés van.

munkavállaló béren kívüli juttatások egységes étkezési utalvány utalvány étkezési jegy OKSZ
Kapcsolódó cikkek