Cégvilág

Gastroyal, Magyar Telekom - A GVH legnagyobb "zsákmányai"

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok miatt indított eljárásokkal foglalkozott számszerűen a legtöbbet. Nem meglepő, hogy a tájékoztatások széles palettáját érintő 34 határozatban összesen 440 millió forintot meghaladó bírságot szabott ki a hivatal – áll a szervezet összefoglalásában.

Ebben az évben is kiemelt versenyhivatali figyelem övezte a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások (Hungarian Economy Partners Kft., EXIT Finance Constitution Kft., EUROMOBILIEN Hungary Kft., SWISS INVEST Kft., InterCash Consulting Kft.) pénzügyi helyzetüket tekintve kiszolgáltatott fogyasztókat megcélzó tájékoztatási gyakorlatát, melyekkel szemben a fellépés határozottabb módját választotta a még eljárása befejezése előtt megtiltotta több vállalkozásnak tevékenységük meghatározott módon történő reklámozását.

Fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatások miatt az idei évben is számos gyógyhatású és egészségre ható terméket népszerűsítő vállalkozást bírságolt a GVH, melyek esetében határozatának a fogyasztók által jól érzékelhető felületeken történő közzétételére kötelezte a cégeket. Ebben az ügycsoportban a termékeiknek megalapozatlanul gyógyhatást, esetleg fogyasztó hatást tulajdonító vállalkozások hirdetései (pl. Free Choice Kft., Gastroyal Food Kft.) még mindig meghatározóak.

A fentiek mellett a 2010-ben lezárult eljárások egy része (pl. a Digitania társkereső szolgáltatásait, a TeleMédia InterAktív televíziós betelefonálós játékát, a TV2 Megasztár-szavazását vizsgáló eljárások) azt mutatja, hogy a telekommunikációs piacon az e hálózatokra ráépülő tartalomszolgáltatásokról nyújtott tájékoztatások megfelelősége még hagy kívánni valót. Bár a telekommunikációs piacra jellemző intenzív hirdetési tevékenység során fokozatos javulás figyelhető meg, nem sikerült elkerülnie a Magyar Telekom-nak a GVH 200 millió forintot kiszabó határozatát sem. Szintén pozitív elmozdulást észleltünk a nagyméretű kiskereskedelmi láncok hirdetési újságjaiban szereplő termékismertetők megfelelősége vonatkozásában.

A legnagyobb visszhangot általában a GVH kartell ügyekben hozott döntései váltják ki. Ebben az ügycsoportban 2010-ben 22 vizsgálat volt, illetve van folyamatban. Bírsággal szankcionált ügylezárásra 7 esetben került sor, a kiszabott bírság pedig meghaladta a 9 milliárd forintot. Az idei év első félévében szabta ki a versenyhivatal történetének eddigi legmagasabb, hét milliárd forintot meghaladó bírságát az ún. vasútépítő kartellben résztvevő vállalkozásokra.

Szintén 2,3 milliárd forint bírság kiszabásával zárult az az eljárás, melyben a GVH magyarországi gabonafeldolgozó vállalkozások versenykorlátozó megállapodásait vizsgálta. A 2010-ben megindított, így még folyamatban lévő eljárások sorában megtalálhatók autófényező vállalkozások, közlekedési cégek, termőföld- és ingatlanértékbecslők, fűtéskorszerűsítésre szakosodott vállalkozások feltételezhetően versenykorlátozó megállapodásai.

gastroyal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat TV2 versenyhivatal GVH
Kapcsolódó cikkek