Cégvilág

Jön a Lex Hochtief?

A német kormány a cégfelvásárlás szigorítását fontolja a Hochtief védelmében

A német kormány az EU-normák keretei között a cégfelvásárlási szabályok szigorításán gondolkodik, annak nyomán, hogy egy nagy spanyol építőipari vállalat, az ACS Actividades de construccion y servicios a legnagyobb német építőipari vállalat és repülőtér-üzemeltető, a Hochtief legalább felének megszerzésén fáradozik.

"A jelenlegi események fényében megvizsgáljuk, milyen és mekkora további kötelezettségvállalásokat lehet előírni (a felvásárlók számára) a felvásárlási törvényben" - így idézte a Reuters hírügynökség vasárnap a német kormány egyik, meg nem nevezett illetékesét. Előzőleg, pénteken Angela Merkel kancellár úgy nyilatkozott, hogy a Hochtief bázisa ezentúl is Németország kell legyen.

    Az ACS szeptember közepén jelentkezett, de ajánlatát a Hochtief elutasította, így az ajánlat ellenségessé vált. Az ACS-é jelenleg is a Hochtief 29,98 százaléka. A német piacfelügyelet (Bafin) pénteken engedélyezte az ajánlat hivatalos közlését, miután az ACS vezetősége 6 milliárd eurós, 50 százalékos alaptőke-emelés megszavazását javasolta tulajdon részvényeseinek.

    Az elemzők attól tartanak, hogy a spanyol cég elsősorban a Hochtief készpénzforgalma iránt érdeklődik, amelynek révén csökkenthetné saját, 10,4 milliárd eurós adósságát, írta a Reuters. Magyarországon a Hochtiefé a ferihegyi repülőtér és a Mélyépítő Budapest Kft.

vállalatfelvásárlás Németország Berlin törvény Hochtief
Kapcsolódó cikkek