Cégvilág

Mikola: többletforrás lesz, megszorítás talán nem

Ma tárgyal a parlament egészségügyi bizottsága arról a törvényjavaslatról, amelynek elfogadásával 27,5 milliárd forint többletforrást kap az ágazat – erősítette meg a Világgazdaság információját Mikola István, a bizottság elnöke.

A javaslatot Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke és képviselőtársai készítették elő, s nagy valószínűséggel örömmel támogatják majd az egészségügyért felelős képviselők is – jelentette ki az elnök.

A pénz forrása az Egészségbiztosítási Alapban 2007-ben és 2008-ban keletkezett többlet, amelyet az akkori kormány nem osztott szét az ágazatban, azt tartalékolták. Tekintettel azonban a gyógyító-megelőző intézmények jelenlegi tetemes adósságára, most a pénzt annak rendezésére fordítják. Az egészségügyért felelős államtitkárság júliusban készített felmérése szerint 37 milliárd volt akkor a kórházak lejárt határidejű számlája, annak összege azóta bizonyára tovább nőtt.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Időpont: 2010. november. 4.

A gyógyszereket és az orvostechnikai eszközöket forgalmazók több kórháznak már csak készpénzfizetés ellenében szállítanak. Ám az ágazat konszolidációjához pótolni kellene az elmúlt években a konvergenciaprogram teljesítése miatt kivont 230 milliárd forintot. Azt az érdekvédők is elismerik: a konszolidációt az ágazat szerkezetének teljes körű átalakításával együtt szabad csak megoldani.
Kérdésünkre, mi várható az ágazat jövő évi költségvetési keretszámaiban, Mikola István kijelentette: egyelőre a tervezés stádiumában vannak, ám azt remélik, az egészségügyet nem érinti a megszorítás.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő arról tájékoztatta lapunkat, hogy ma tárgyalnak az ágazatért felelős államtitkárral az ágazat konszolidálásáról, valamint arról, miként osztják föl az egészségügynek juttatott többletforrást.

többletforrás Rogán egészségügy mikola egészségbiztosítási alap finanszírozás
Kapcsolódó cikkek