Cégvilág

Nem épül meg a szerencsi hőerőmű

Nem épül meg a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű, jelentette be a település új polgármestere.

A Fideszes Koncz Ferenc elmondta, hogy a beruházó felkínálta az önkormányzatnak azt az ingatlant, ahol a létesítmény állt volna. Az üzem kapcsán épp az önkormányzati választások napján volt véleménynyilvánító népszavazás, ahol a többség a munkahelyteremtésre mondott igent - mondta az új polgármester az MR1-Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Az erőműépítés készületeit még 2006-ban kezdte el a beruházó BHD Zrt. Ezzel szinte egy időben alakult ki vita a világörökségi védettségű Tokaj-hegyaljai borvidéken és a kapujának számító Szerencsen.

A cégnek már 2007-ben megvolt az építési engedélye, miközben a környék lakóinak egy része és a tokaji borászok ellenezték a beruházást, mert szerintük nemcsak a szalmatüzelésű erőmű működése okozna önmagában légszennyezést, hanem a környéken megnövekvő kamionforgalom is, és ez a kettő együtt már komolyan károsítaná a borvidék mikroklímáját. A helyiek másik fele viszont éppen az erőmű mellett volt mindvégig, mert több száz új munkahelyet vártak a beruházástól.

A szalmatüzelésű erőmű sorsa most eldőlt, ám a hétvégén frissen megválasztott fideszes polgármester, Koncz Ferenc is tudja, a kistérségben szükség van új munkahelyekre. „Szerencsen körülbelül 1000-1500 munkahelyet kell létesítenünk az elkövetkezendő tíz évben. Megmondom, hogy milyen jellegű beruházókkal tárgyalunk jelen pillanatban. Van közöttük egy szigetelőanyagokat előállító cég és van egy napelem gyár.”

A gyárak hallatán újra felmerül a négy éves vitát kiváltó kérdés: ha a szalmatüzelésű erőmű a légszennyezés miatt nem épülhetett meg, akkor ezek a gyárak miért. A polgármester szerint ezek egyike sem káros a környezetre.

„Az egyik üveggyapot előállító cég. Az üveggyapotnak hulladéküveg az alapanyaga. Nyilván ennek is van bizonyos fajta hőigénye. A porral minden szempontból lehet gond, de ez technológia kérdése én azt hiszem. A napelem-gyártás megint csak természetes alapanyagra épül, ezt homoknak hívják.”

A szalmatüzelésű erőművet korábban ellenző egyik borász testület, a Tokaj Reneszánsz, tokaji nagyborok egyesületének elnöke, Molnár Péter azt mondja: készek a tárgyalásra.

„Természetesen ez mindig egyeztetés kérdése. Az ilyen jövőbe mutató és magas értéket előállító beruházásoknak van értelmük, ezek teremtenek valójában munkahelyeket.”

Tokaj hőerőmű beruházás szerencs önkormányzati választások
Kapcsolódó cikkek