Cégvilág

Rácz: Tovább nő a kórházak adósságállománya

A kórházak nagy bajban vannak: adósságállományuk hatalmas. Az intézmények egyre többel tartoznak beszállítóiknak, a tavalyi büdzsében "talált" 27 milliárd kevés - mondta Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke a 180 percben.

A június 30-i állapotnak megfelelően a kórházak adósságállománya nagyjából 40 milliárd forint. És azt is lehet tudni, hogy az év végére ez az adósságállomány körülbelül 90 milliárd forint lesz. „Amikor a konvergencia-program kimondta, hogy az egészségügyi ágazat GDP-arányos részesedését 0,9 százalékkal csökkenteni kell, attól kezdve tudni lehetett, hogy 230 milliárd forint hiányozni fog a rendszerből” - mondta Rácz Jenő az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A Kórházszövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy azért 90 milliárd forint az adósságállomány, mert a különbséget „kispóroltuk a rendszerből”. A spórolás pedig azt jelenti, hogy kialakították a várólistákat, így sok beteg be sem került a rendszerbe, tehát nem kell rájuk költeni, de takarékoskodás az is, hogy kevesebb személyzetet kevesebb bérérét alkalmaznak az egészségügyben.

Egészségügy: kevés és rosszul hasznosul a pénz

A beteg – de az egészségügyi személyzet is - ebből azt veszi észre, hogy az ellátás színvonala csökken. „Az a baj, hogy ezeket a dolgokat nem mondjuk ki igazából, és nem vagyunk magunkhoz őszinték abban, hogy ez a rendszer ez így nem működik. Tudomásul kell venni, hogy ebből a pénzből ezt az ellátórendszert ezzel a szolgáltatási csomaggal a szakmai protokolloknak megfelelően nem lehet működtetni” – mondta Rácz Jenő.

Nehezíti a helyzetet, hogy általában már a 90 napos határidőkhöz képest is csúsznak a kifizetések. A beszállítók sem tudják ezeket az összegeket finanszírozni, és elkezd hólabdaszerűen tovább növekedni az adósságállomány. Rácz Jenő szerint ezért nagyon fontos, hogy a kormány a tavalyi büdzsében talált 27,5 milliárd forintos tartalékot az ágazat rendelkezésre bocsátja, mert ez körülbelül három heti finanszírozásnak felel meg.

Mikola: többletforrás lesz, megszorítás talán nem

„Ez az a kegyelmi állapot, amit arra kell használni, hogy meggátoljuk az újabb adósság-növekedést. De csak akkor lehet meggátolni, ha tudomásul vesszük, hogy hozzá kell nyúlni a struktúrához, erőforrásokat kell koncentrálni, az intézmények közötti együttműködést szorosabbra kell húzni, és hozzá kell nyúlni a szolgáltatási csomaghoz.”
„Az egészségügyi rendszer nagy hajóhoz hasonlítható, tehát ha megtekerjük a kormányt, lassan mozdul. De az ilyen nagy teherhajók gyorsan tudnak elsüllyedni. Vigyázni kell, nehogy a spontán folyamatok összeomlást idézzenek elő” – mondta Rácz az MR1-Kossuth Rádiónak.

Új üzleti modellekkel és transzparens gyógyszerár-támogatási politikával lehet elérni, hogy a betegek hozzájussanak az új, innovatív orvosságokhoz – mondta tegnap a Magyar Egészségügy Tudományos Bizottsága által szervezett konferencián Szócska Miklós.

Vízválasztó lesz a jövő év az egészségügyben

Az ágazatért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a szektor komoly átalakítás előtt áll, ám a fenntartható megoldásokhoz szükség van a szakma véleményére, a bizonyítékon alapuló kutatásokra. Ezért is tartja fontosnak az innovatív gyógyszergyártók támogatásával tegnap bemutatott tanulmánykötetet, amely az ágazat teljes spektrumát átfogja.

kózházszövetség adósságállomány egészségügy Rácz Jenő finanszírozás kórház
Kapcsolódó cikkek