Cégvilág

Szabálytalanságok miatt elzárta a pénzcsapunkat az EU

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) hamarosan külön főosztály felel az uniós forrásokat érintő közbeszerzések szigorú, előzetes ellenőrzéséért, egy jogszabály-módosítás révén pedig az eddiginél hatékonyabb felügyeletet kapnak a közbeszerzések.

Mindez abba az intézkedéscsomagba ágyazódik bele, amellyel a kormány el szeretné érni, hogy az Európai Bizottság (EB) indítsa újra a Közlekedés operatív program (KÖZOP) közbenső kifizetéseit. A kifizetések felfüggesztéséről szóló bizottsági levelet a kormány szeptember 13-án kapta kézhez.

Mint ismert, Brüsszel azért zárta el a pénzcsapot, mert a KÖZOP 2007. január 1-je és 2009. szeptember 15-e közötti működésében súlyos hiányosságokat tárt fel. A felfüggesztés mielőbbi feloldása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) folyamatosan egyeztet az EB képviselőivel. Fellegi Tamás miniszter a múlt héten Brüsszelben tárgyalt e témában a szaktárca kommunikációs főosztályának közleménye szerint. A szabálytalanság gyanúja 53 közbeszerzésnél merült fel, ebből 15 esetben már maga az elindított eljárás is szabálytalannak volt ítélhető. Fennállhat a gyanú, hogy indokolatlan kifizetésekre is sor került a keret terhére.

A KÖZOP-pénzek elakadása azért is probléma, mert az azokból finanszírozott beruházások éppen az uniós közlekedésfejlesztési célok megvalósítását szolgálták. Számos műszaki és informatikai korszerűsítésre – mellette persze jogszabályi változtatásokra is – szükség van ahhoz, hogy kivegyük a részünket az egységes európai vasúti térség létrehozásából. Igaz, e látványos elképzelés életre keltése uniós szinten is jócskán elmarad a meghirdetettektől, a késlekedésnek pedig a Magyarországot segítő források mostani elakadása mellett sok más oka is van. Például régióink egészében jelentősek az elmaradások a piacnyitás, az egységes piac technikai akadályainak a felszámolása vagy a többi közlekedési móddal egyenlő versenyfeltételek megteremtése terén.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

közlekedés eljárás operatív program eb kifizetés beruházás KÖZOP
Kapcsolódó cikkek