Cégvilág

Szőnyegbombázást hajtottak végre a kártevők itthon

Valóságos szőnyegbombázást folytattak a magyar neten az elmúlt hónapban a kártevőket letöltő robothálózatok – derül ki a VirusBuster statisztikáiból.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását.

"Múlt havi gyakorisági statisztikánk első hét helyét két botnet, illetve az általuk terjesztett két kártevőcsalád foglalta el: a Redirector és az Oficla. Mindkettő jellemzően trójaiakat tölt le. Az előbbi általában Bredolab-, az utóbbi ZBot-variánsokkal kedveskedik a felhasználóknak" – beszél szeptember legaktívabb számítógépes kellemetlenkedőiről Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett szoftverek. Az úgynevezett botnet programok a hackerek által ellenőrzött robothálózatot – (ro)botnetet – toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" – figyelmeztetett Szappanos Gábor.

virusbuster botnet trójai kártevő statisztika program
Kapcsolódó cikkek