Cégvilág

"20 milliós lakásra 3 milliós támogatást adjon az állam!"

A KSH november 03-i gyorstájékoztatója sajnos visszaigazolta a korábban jelzett trendeket. A lakásépítések mélyrepülése már a használatbavételi számokon is látszik, az építési engedély számok alakulása pedig még drasztikusabb visszaesést vetít előre.

A lakásépítési számokat mindig alapvetően befolyásolták az állami támogatások. Amennyiben 2011 év során nem lesznek érdemi lakásépítési állam ösztönzők, 2011-ben valószínűleg 50 éves negatív rekordot érnek el a lakásépítések – áll a Társaság a Lakásépítésért Egyesület kommentárjában.
 
A szervezet szerint a jövő évben szükség lenne a bérlakásépítések állami ösztönzésére költségvetési forrásokból, középtávon pedig uniós források bevonásából is.  Uniós forrásokból jelenleg csak a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítását szolgáló lakásépítésre van lehetőség, a jelenlegi uniós szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az uniós források érdemben felhasználhatóak legyenek ezen túlmutató szociális (közösségi) bérlakásépítésre.

Az uniós álláspont és szabályozás módosítását az uniós elnökség kapcsán a magyar kormány megpróbálhatná keresztülvinni. Ezzel meg lehetne teremteni a szociális (közösségi) bérlakásépítés hosszú távú, kiszámítható finanszírozásának lehetőségét, amely az alacsony jövedelmű, bérből-, fizetésből élőknek teremtene minőségi, elérhető bérleti díjú, olcsó rezsijű lakásokat.
 
2011 évben szükséges lenne továbbá, hogy a korábbi „szocpolt” a minőségi lakásépítések támogatása váltsa fel, amely a minőséget, az energia hatékonyságot és a népesedési szempontokat egyaránt a támogatások előfeltételévé teszi, és csak meghatározott lakásméretig ad támogatást. Az építési költség hozzávetőleg 40 százaléka megtérül a költségvetésnek az járulék bevételekben (20 millió forintos kivitelezési költségnél ez 8 millió forint bevételt jelent. Egy épületre jutó 3 millió forintos támogatás már érdemi segítség lenne).

 

támogatás szocpol lakásépítés kormány Társaság a Lakásépítésért Egyesület
Kapcsolódó cikkek