Cégvilág

DM vagy Marionnaud? - Íme, a drogériák nagy tesztje

A csehek a legsegítőkészebbek, a magyarok azok, akik legtöbbet adnak a külső megjelenésre, és a szlovákoknál a legerősebb a vevőhűség építése – derül ki az ISC Tesztvásárlói által végzett, 172 legnagyobb lengyel és külföldi parfüméria és drogéria látogatása során szerzett tapasztalatokból. Az általános értékelések alapján Magyarország az 5. helyen végzett, amivel csak egy országot sikerült megelőznie.

2010 májusában a nemzetközi piackutató cég, az International Service Check (ISC) Tesztvásárlói 6 közép-európai ország – Lengyelország, Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia és Magyarország – legnagyobb és legismertebb parfümériáit és drogériáit látogatták végig. Felmérték a szolgáltatás minőségét, az alkalmazottak hozzáállását, viselkedését és eladási készségeiket csakúgy, mint a vevő elvárásainak megfelelő termék kiválasztásában való segítségnyújtás képességét. Ellenőrizték azt is, hogy az alkalmazottak milyen eszközöket használnak a vevők lojalitásának erősítésére, valamint az üzletek kinézetét, tisztaságát, a rendet és az alkalmazottak megjelenését.

27 parfüméria láncot vizsgáltak, köztük nyolcat (DM, Fann Perfumerie, L’Occitane (en Provence), Marionnaud Parfumeries, Rossmann, Schlecker, Sephora, Yves Rocher) nemzetközi viszonylatban. Összesen 172 tesztvásárlás történt.

Magyarországon Marionnaud és a DM vezet

Az üzlet megjelenése tekintetében Magyarországon a legjobb eredményt a Marrionnaud, DM, és Muller érte el, 100 százalékos elégedettséggel. A termékbemutatás kategória összértékelése során 100 százalékot 3 üzletlánc is elért, ezek a Muller, Rossmann, DM.

Magyarországon a szolgáltatás minősége kategóriában a Marionnaud 95,3 százalékos elégedettséggel  bír, utána a Muller következik, 84,6 százalékkal. A vevőhűség építése kategóriában a DM 68 százalékkal, a Schlecker 46 százalékkal szerepeltek legjobban a parfümériák és drogériák között. Az általános értékelésben Magyarországon a Marrionnaud vezet 87,5 százalékkal,  és a DM 82 százalékkal.

Magyarország a többi ország tükrében

A kutatás eredményeit összegezve Lengyelország a negyedik helyezést érte el 79,3 százalékos eredménnyel. Az első helyen Csehország végzett (82,2 százalék), a második Románia lett (81,2 százalék), a harmadik helyezést Szlovákia érte el (79,6 százalék), az ötödik és hatodik helyen pedig Magyarország (76,9 százalék) és Bulgária (67,8 százalék) végeztek.

A „Megjelenés” kategóriában Magyarország lett a győztes 95,3 százalékos eredménnyel, a második helyen Csehország végzett (91,9 százalék), a harmadik pedig Szlovákia lett (89,1 százalék). Lengyelország ebben a kategóriában a negyedik helyezést érte el 88,2 százalékos elégedettségi mutatóval. Románia (87,4 százalék) és Bulgária (81,1 százalék) a megjelenés tekintetében az utolsó két helyet foglalják el.

A Tesztvásárlók tapasztalatai alapján a legjobb kiszolgálást Csehországban (80,7 százalék) és Lengyelországban (80,5 százalék) kapjuk. Románia ebben a kategóriában a harmadik helyen végzett 79,8 százalékkal, a negyedik helyen pedig Szlovákia 76,1 százalékkal. Magyarország lett a sorban az ötödik (74,8 százalék) és a legkevesebb pozitív értékelés Bulgáriában született (66 százalék).

ISC International Service Check felmérés dm Rossmann drogéria Marionnaud próbavásárlás
Kapcsolódó cikkek