Az orosz Gazprom nettó eredménye 494,7 milliárd rubel (16,1 milliárd dollár) volt az év első felében, 67 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában elért, 305,8 milliárd rubelnél. Árbevétele 17 százalékkal 1,7 ezermilliárd rubelre (55,2 milliárd dollárra) emelkedett 2008 első félévének 1,5 ezermilliárd rubeléről. Igaz, hogy nagyobb lett, ráadásul minden földrajzi szegmensben a gázértékesítés mennyisége is (228,4 milliárd köbméterről 259,3 milliárdra erősödött), az összesített eladási átlagár esett.

 A gázeladás adja a társaság forgalmának és nyereségének meghatározó részét. Érdemes azonban kiemelni, hogy a Gazprom minden más területen is nagyobb forgalmat ért el, mint az összehasonlító időszakban. E területek a finomított termékek, a hő- és villamos energia, a nyersolaj- és a kondenzátum eladás, végül a gázszállítás. (De még az egyéb tételek is nagyobb számokat mutatnak, mint az egy évvel korábbi, első hat hónapban.) A nem auditált, konszolidált időközi jelentés nemzetközi pénzügyi szabályok (IFRS) szerint készült.

A teljes gázeladásból az összehasonlító időszakénál 6 százalékkal nagyobb, vagyis 1,058 ezermilliárd rubeles forgalma volt a társaságnak. Ezen belül az európai és egyéb bevétele esett, a Gazprom közleménye szerint főleg azért, met a rubelben számolt eladási árak átlagosan 23 százalékkal gyengültek. A FÁK országain belüli értékesítés 17 százalékkal 188,152 millió rubelre nőtt, miközben az eladott mennyiség 50 százalékkal nagyobb lett, az átlagár viszont 15 százalékkal kisebb. Végül a belpiaci szereplés összességében úgy hozott 38 százalékos árbevétel-javulást (343,587 millió rubel), hogy az eladási átlagár is nőtt, 6 százalékkal.

Az üzemi költségek 11 százalékkal 1,15 milliárd rubelre nőttek az első hat hónapban. A változást főleg az árfolyamok alakulása, a nem a jövedelmet terhelő adók emelkedése, és a különböző tranzitdíjak emelkedése okozta. Eközben azonban olcsóbban vásárolt olajat és gázt, főleg Közép-Ázsiából.

A legutóbbi hírek szerint a társaság a korábbi lendülettel dolgozik értékesítése, illetve saját termelése növelésén. A napokban jelentette be, hogy algériai leányvállalata kitermelésre is alkalmas mennyiségű földgázt talált Algériában, ahol 2008-ban nyert el egy kutatási és termelési tendert. A volt Szovjetunió területén kívül ez az eddigi legnagyobb szénhidrogén-felfedezése. A múlt hónap végén befejezett tesztek szerint a gázkút napi 75 ezer köbméter földgázt és a 420 ezer hordó folyékony szénhidrogént ad. A Gazprom Algériában a helyi állami Sonatrach társasággal működik együtt, közös vállalatukban a Gazpromnak 49, az Sonatrachnak 51 százaléka van.

Egy másik nagy, napirenden lévő projekt a Déli Áramlat gázvezeték lefektetése. Az ausztriai végpontú cső, mint ismert, Magyarországot is átszelné. A Gazprom nemrég közölte, hogy a szerbiai szakasz megvalósíthatósági tanulmánya hamarosan elkészül, a bulgáriaira pedig tendert írnak ki.